ZdN/UNLP
StoryEditor

Za peniaze z plánu obnovy chcú v Košiciach vybudovať nové pavilóny pre akútnu medicínu

11.04.2022, 15:36
Autor:
TASRTASR
Plány sú v súlade s optimalizáciou siete nemocníc, ktorá má znamenať nárast hospitalizácií.

Košická Univerzitná nemocnica L. Pasteura pripravuje projekt, s ktorým sa bude uchádzať o podporu z Plánu obnovy a odolnosti SR, kde je viac než miliarda eur určená na obnovu nemocníc a zdravotníckych zariadení.

Pracoviská nemocnice na Rastislavovej ulici a Triede SNP potrebujú rozsiahle investície do modernizácie objektov a medicínskej infraštruktúry. Informovala o tom v pondelok hovorkyňa Monika Krišková.

„O medicínskych zručnostiach a špičkových výkonoch zdravotníkov Univerzitnej nemocnice L. Pasteura niet pochýb, budovy a zariadenia sú však morálne zastarané a potrebujú nevyhnutnú obnovu,“ uviedol generálny riaditeľ nemocnice Ján Slávik.

Rekonštrukcia a modernizácia druhej najväčšej nemocnice v krajine podľa neho výrazne zlepší poskytovanie zdravotnej starostlivosti pacientom a pracovné prostredie zamestnancov.

„Základným cieľom našej koncepcie je koncentrácia lôžkovej zdravotnej starostlivosti a jej logické usporiadanie. V areáli na Triede SNP by sa mala sústrediť akútna starostlivosť vrátane nadväzujúcich odborností a v areáli Rastislavova najmä následná a dlhodobá zdravotná starostlivosť,“ priblížil Slávik.

Výstavba

Na Triede SNP je podľa návrhu prioritná výstavba nových blokov A a B.  „Prvý by združoval akútnu medicínu, komplex centrálnych operačných sál, urgentný príjem a daycare center. Nový blok B by zase slúžil ako centrum pre matku a dieťa vrátane gynekológie a pôrodníctva,“ vysvetlil generálny riaditeľ.

V areáli Rastislavova koncepcia navrhuje rekonštrukciu monobloku XIX., výstavbu objektu centra pre duševné zdravie a objektu infektológie a pneumológie a následný presun lôžkových oddelení nachádzajúcich sa vo východnej časti areálu, ktoré fungujú vo väčšine prípadov v nevyhovujúcich podmienkach.

Cieľom je dobudovať chýbajúce pracoviská - oddelenie dlhodobo chorých, oddelenie chronickej resuscitačnej a intenzívnej starostlivosti a oddelenie popálenín a rekonštrukčnej chirurgie.

Nový urgentný príjem

Koncepcia je v súlade s tzv. optimalizáciou siete nemocníc schválenou koncom minulého roka. „Na základe tohto scenára počítame s možným nárastom približne 6600 hospitalizačných prípadov práve vplyvom implementácie optimalizácie siete nemocníc,“ dodal Slávik.

Vedenie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura odporúča vybudovanie komplexného urgentného príjmu v areáli na Triede SNP s priamou väzbou na všetky potrebné odbornosti a priamym prepojením na Detskú fakultnú nemocnicu Košice a Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb. Areál je zároveň dobre prepojený s Lekárskou fakultou Univerzity P. J. Šafárika. Na Rastislavovej zmeny umožnia širšiu spoluprácu s Východoslovenským onkologickým ústavom a Inštitútom nukleárnej a molekulárnej medicíny.

„Naším cieľom je reorganizácia jednotlivých pracovísk v rámci areálov Univerzitnej nemocnice L. Pasteura. Chceme dosiahnuť zvýšenie efektivity zdravotníckej prevádzky, zlepšenie logistických väzieb a jasné definovanie trasológie pacientov. Všetko bude slúžiť na zvýšenie pohodlia a komfortu pre pacientov, sprevádzajúce osoby a personál nemocnice,“ konštatoval šéf nemocnice.

K ekonomickým otázkam sa Univerzitná nemocnica L. Pasteura zatiaľ nebude vyjadrovať, keďže ide o prípravu projektu, ktorý musí prejsť schvaľovacím procesom ministerstva zdravotníctva.

01 - Modified: 2022-03-08 17:20:25 - Feat.: 0 - Title: Nemocnice sa chcú uchádzať o finančné prostriedky z Plánu obnovy, sú pripravené zapojiť sa do výziev 02 - Modified: 2022-03-08 17:20:55 - Feat.: 0 - Title: Projekty v rámci investície z Plánu obnovy budú posudzovať ľudia z rezortu zdravotníctva. Uchádzať sa o ne môžu všetci poskytovatelia 03 - Modified: 2022-03-09 17:58:24 - Feat.: 0 - Title: Zistenie Zdravotníckych novín: Človek z kauzy riadi plán obnovy
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 05:26