ZdN
StoryEditor

Ako vidí uvoľnenie miliónov eur na zdravotníctvo Slovenská lekárska komora

23.03.2022, 09:41
Autor:
redred
Komora verí, že nakoniec dôjde k dohode medzi poskytovateľmi a zdravotnými poisťovňami a nenastane scenár, ktorý by znamenal, že by pacientom bola od 1. apríla, resp. 1. mája poskytovaná iba neodkladná zdravotná starostlivosť a za ďalšiu by si museli u nezmluvných poskytovateľov platiť.

Ako sme vás informovali, do zdravotníctva má v tomto roku prísť navyše 365 miliónov eur.

Podľa ministra financií Igora Matoviča 365 miliónov eur sa bude skladať z troch položiek, teda peniaze navyše pre verejné zdravotné poistenie zdravotníctvo získa cez platbu za poistencov štátu, ktorá by mala byť sto milónov eur, cez základné imanie VšZP vo výške 120 mil. eur a cez vyšší výber poistného, ktoré by malo tvoriť 145 mil. eur.

„Vzhľadom na aktuálne informácie o uvoľnených finančných prostriedkoch (365 miliónov eur) na zdravotníctvo, si musíme počkať, či tieto zdroje pokryjú náklady poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Dôležité bude aj to, akým kľúčom budú navýšené peniaze napokon prerozdelené,“ reagovala vo svojom vyhlásení Slovenská lekárska komora.

Za nevyhnutné považuje, aby nárast finančných prostriedkov preniesli zdravotné poisťovne vplnej výške do platieb za realizované výkony zdravotnej starostlivosti.

„Inak by mohla byť ohrozená prevádzka zdravotníckych zariadení a tým pádom aj znížená dostupnosť aj kvalita zdravotnej starostlivosti pre pacientov,“ pokračovala komora v stanovisku.

To však závisí nielen od ďalších vyjednávaní medzi poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a zdravotnými poisťovňami, ale aj od výšky platieb, ktoré poskytovateľom budú ponúknuté. Tieto musia pokryť ich reálne náklady.

„Slovenská lekárska komora dúfa a verí, že k dohode medzi poskytovateľmi a zdravotnými poisťovňami napokon dôjde a nenastane scenár, ktorý by znamenal, že by pacientom bola od 1. apríla, resp. 1. mája poskytovaná len neodkladná zdravotná starostlivosť a za ďalšiu by si museli u nezmluvných poskytovateľov platiť,“ zhrnula komora.

 

01 - Modified: 2022-03-22 16:16:42 - Feat.: 0 - Title: Dôvera kritizuje zvýšenie základného imania štátnej VšZP 02 - Modified: 2022-03-22 12:11:29 - Feat.: 0 - Title: Zdravotníctvo má mať v tomto roku navyše 365 miliónov eur
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 13:19