Skryté v lesoch Štiavnických vrchov leží jedno z najkrajších malých miest na Slovensku - Banská Štiavnica chránená UNESCO-m. Najväčšie banské centrum habsburskej monarchie a tretie najväčšie mesto Uhorska je dnes skvelou destináciou na návštevu s množstvom pamiatok. Môžete objavovať bohatú ťažobnú históriu mesta v baníckom múzeu so zostupom do historickej šachty. V meste sa nachádza veľkolepé súsošie Svätej Trojice, očarujúce meštianske domy, gotický kostol sv. Kataríny a Starý zámok, ktorého pôvod sa datuje na prelome 15. a 16. storočia. Jednou z najzaujímavejších vecí, ktoré je možné tu vidieť je sieť umelých vodných nádrží (tajchov) postavených tak, aby poskytovali energiu pre ťažobný priemysel. Zvyšných 24 teraz poskytuje možnosti turistiky a kúpania. • Tip: Pre jeden z najlepších výhľadov na mesto a priľahlé kopce navštívte nádhernú barokovú kalváriu postavenú v 18. storočí. Banská Bystrica je ďalším malebným starým mestom s krásnym hlavným námestím, fascinujúcim mixom architektúr a starobylým hradným komplexom v centre mesta.Pixabay
StoryEditor

Banská Štiavnica má novú ambulanciu cievnej chirurgie. Otvorila ju handlovská nemocnica

19.03.2022, 14:00
Autor:
redred

Nemocnica AGEL Handlová v rámci služieb pre svojich pacientov z okolia Banskej Štiavnice pripravila novinku. Aby nemuseli cestovať za svojim odborným lekárom až do Handlovej, ,,príde“ lekár za nimi. Nemocnica totiž zriadila ambulanciu cievnej chirurgie priamo v meste.

,,Dlhodobo sa snažíme reflektovať potreby a žiadosti našich pacientov. Náš región je pomerne široký čo sa týka spádovej oblasti a cestovnej dostupnosti. Jeden z našich odborníkov sa zhodou okolností presťahoval do Banskej Štiavnice a zistil, že je tam veľká skupina pacientov, ktorí vyžadujú starostlivosť cievneho chirurga. Preto sme ako zmysluplný krok zrealizovali ordinačné hodiny nášho špecialistu priamo v Banskej Štiavnici. Je to súčasťou našej stratégie, aby zdravotná starostlivosť bola bližšie k pacientovi a tiež, aby sme pacientovi umožnili byť zodpovední k vlastnému zdraviu,“ uviedla riaditeľka Nemocnice AGEL Handlová Ing. Marta Eckhardtová, MPH.

Odborníkom, ktorý sa pacientom venuje, je MUDr. Vladimír Výrostko, ordinuje v ambulancii cievnej chirurgie každý piatok v čase od 7,00 do 15,00 hod. ,,Vzhľadom na pandémiu covidu nebolo zatiaľ potrebné odporučenie všeobecného lekára, avšak po uvoľnení opatrení sa vrátime k situácii pred pandémiou a pacienti budú vyšetrení na základe odporučenia,“ vysvetlil. Ambulancia sa nachádza v zdravotnom stredisku na ulici Energetikov 1 v Banskej Štiavnici a je vybavená sono prístrojom, teda bude realizovať predovšetkým sonografiu cievneho systému, je však možné sa objednať aj na sono vyšetrenie brušných orgánov.

,,Ak však lekár indikuje operačný zákrok, ten bude realizovaný v rámci jednodňovej zdravotnej starostlivosti v Nemocnici AGEL Handlová, ktorá je na to plne vybavená,“ dodal MUDr. Výrostko.

01 - Modified: 2022-03-13 15:34:23 - Feat.: 0 - Title: Nemocnica v Handlovej má nový prístroj na diagnostiku porúch močenia
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 08:17