Telo človeka, ktorý trpí ochorením obličiek, močových ciest alebo močového mechúra vylučuje síce jemný, ale hnilobný pach.Pixabay (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Nemocnica v Handlovej má nový prístroj na diagnostiku porúch močenia

13.03.2022, 16:30
Autor:
tasrtasr
Ročne vyšetrí urologická ambulancia okolo 2 000 pacientov, prevažujú muži vo veku od 50 do 60 rokov.

Urologická ambulancia Nemocnice AGEL Handlová má nový prístroj na diagnostiku porúch močenia. Podľa hovorkyne skupiny Agel SK Martiny Pavlikovej môžu poruchy signalizovať ochorenia prostaty a močového mechúra.

Urologička handlovskej nemocnice Viola Filipovičová doplnila, že ide o jednoduché vyšetrenie, pri ktorom sa elektronicky zaznamenáva prietok prúdu pri močení.

"Výhodou uroflowmetrie je, že je neinvazívna, nebolestivá a pre pacienta komfortná. Jedinou podmienkou je, aby bol schopný močenia v stoji alebo v sede. Vyšetrenie nevyžaduje špeciálnu prípravu.

Pacient môže normálne jesť, piť a užiť svoje lieky. Musí ale mať naplnený močový mechúr, aby bol schopný vymočiť dostatočné množstvo moču," vysvetlila Filipovičová s tým, že vyšetrenie je plne hradené poisťovňami.

nemocnicahandlova.agel.sk

"Ak počas vyšetrenia zistíme, že je potrebná operácia, v rámci jednodňovej zdravotnej starostlivosti je možné zákrok aj v krátkom čase vykonať," podotkla.

Ročne vyšetrí urologická ambulancia okolo 2 000 pacientov, prevažujú muži vo veku od 50 do 60 rokov.

"Pacientom je poskytnuté komplexné spektrum urologickej starostlivosti. Zahŕňa diagnostiku a liečbu zápalových ochorení močových ciest, sexuálne prenosných ochorení, nezhubného zväčšenia prostaty, hyperaktívneho močového mechúra či inkontinencie moču.

Cieľom činnosti ambulancie je tiež starostlivosť o pacientov s neurologickými ochoreniami a z toho vyplývajúcimi ťažkosťami s močením," dodala Pavliková.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 14:57