TASR/AP
StoryEditor

Slovenskí zdravotníci vyjadrujú podporu ukrajinským kolegom

26.02.2022, 06:00
Autor:
(mt)(mt)
Minimálne desať ukrajinských lekárov pôsobiacich na Slovensku sa už muselo pre konflikt na Ukrajine vrátiť domov a narukovať.

Na Slovensku vykonáva lekárnické povolanie 21 farmaceutov narodených na Ukrajine. „Pätnásti sú stále občanmi tejto krajiny, ktorej bežný život poznačila najdesivejšia podoba zla – vojna. Naši kolegovia sa boja o svojich blízkych, o svoju rodinu, o priateľov, ktorí v týchto hodinách zažívajú to, čo sme doteraz spoznávali iba z rozprávania rodičov a starých rodičov,“ uviedla Slovenská lekárnická komora.

Vo vyhlásení na sociálnej sieti vyjadrila podporu všetkým, ktorých sa vojnový konflikt dotýka osobne a zvlášť kolegov – lekárnikov. „Prajeme si, aby sa ich vlasť čo najskôr stala opäť bezpečnou, aby ich blízki nezažívali strach o svoj život a aby im posielali iba dobré správy. Kým sa tak stane, Slovenská lekárnická komora je pripravená každému z nich v prípade potreby poskytnúť pomoc, súčinnosť a solidaritu, ku ktorej si dovoľujeme vyzvať aj všetkých ostatných farmaceutov. Sme okamžite pripravení akúkoľvek formu pomoci koordinovať prostredníctvom svojich regionálnych a miestnych štruktúr,“ avizujú lekárnici.

Solidarita s lekármi aj sestrami

Podporu lekárom a obyvateľom Ukrajiny vyjadrila aj Slovenská lekárska komora. „V slovenskom zdravotníctve pôsobí vyše 500 lekárov a lekárok pochádzajúcich z Ukrajiny, prajeme im, aby životy ich blízkych neboli ohrozené. Predovšetkým lekári vidia dôsledky krokov politikov - utrpenie ľudí. Pripomíname paralely historických udalostí v Európe a v Česko-Slovensku v rokoch 1938 a 1968, lebo samotná podpora bez uvedomenia si súvislostí nestačí,“ zdôraznila komora.

Odsúdila akty agresie a útoky na zdravotnícke zariadenia a bránenie lekárom v poskytovaní zdravotnej starostlivosti pacientom, alebo ich sankcionovanie za to, čo je v rozpore s medzinárodným právom.

Minimálne desať ukrajinských lekárov pôsobiacich na Slovensku sa už muselo pre konflikt na Ukrajine vrátiť domov a nastúpiť do vojenskej služby. Celkovo ich na Slovensku pôsobí viac ako 500. Informovala o tom Alona Kurotová z Medzinárodnej asociácie lekárov na Slovensku. Aktuálne je asociácia informovaná o desiatich lekárov Záchrannej služby Košice, ktorí museli narukovať. „Pravdepodobne sa to bude týka viacerých, ak sú stále občanmi Ukrajiny, keďže tá vyhlásila všeobecnú mobilizáciu týkajúcu sa všetkých mužov bez ohľadu veku,“ doplnila Kurotová.

Ministerstvo zdravotníctva SR situáciu s lekármi aktuálne podľa svojej hovorkyne Zuzany Eliášovej komplexne preveruje. Stanovisko by malo poskytnúť v pondelok 28. februára.

Pediater z Mukačeva

Medzi ukrajinskými lekármi pracujúcimi na Slovensku je aj pediater Viktor Halás z nemocnice v Levoči. Pochádza z Mukačeva. „Situácia je katastrofická, keď pozeráme na tie správy a videá, je to obrovská katastrofa, že v 21. storočí sa takéto deje v Európe. Nie je to mimo nás, je to blízko pri slovenských hraniciach. Ide o ľudské životy, o ľudí, ktorí nič neurobili. Nevieme, čo bude zajtra, o týždeň, situácia je ťažká. Som v kontakte s príbuznými, mám bratranca a sesternicu v Kyjeve, ktorí nespali už dve noci, normálne tam búchajú bomby, videli aj útočníkov,“ povedal detský lekár.

Jeho kolegyňa, lekárka psychiatrického oddelenia z Nemocnice AGEL Levoče uviazla na hranici s dieťaťom a manželom - lekárom, ktorý pracuje v Prešove. Nemôžu sa dostať späť na Slovensko. „V prípade potreby sme pripravení pre nich vyštartovať na hranicu,“ uviedol riaditeľ nemocnice František Lešundák.  

Pomoc pre sestry

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek informovala, že sestry z Ukrajiny oslovili slovenské kolegyne s prosbou o pomoc.  „Sme pripravení urobiť maximum, čo je v našich silách, aby sme poskytli potrebnú pomoc a podporu, poskytnúť útočisko a bezpečie,“ uistila komora sestier.

Prvé kontakty s ukrajinskými sestrami prebehli na Slovensku počas ročníkov konferencie Ošetrovateľstvo a pôrodná asistencia v procese zmien, kde bola pozvaná doc. Natalia Shygonska, PhD. z Inštitútu ošetrovateľstva v Zhytomyre. „Následne sa na medzinárodnom vedeckom sympóziu v ukrajinskom meste Zhytomyr podpísala dohoda o spolupráci medzi SK SaPA a Inštitútom ošetrovateľstva v Zhytomyre s cieľom podpory výskumu, a spolupráce pri organizácii odborných podujatí,“ informovala komora sestier.

Aj Slovenská komora zdravotníckych záchranárov vyjadrila hlbokú spolupatričnosť ukrajinskému ľudu a zvlášť kolegom. „Je hrozné si predstaviť, že záchranári plynule z pandémie musia dnes namiesto ochranných oblekov obliekať nepriestrelné vesty,“ reagovala na agresiu voči Ukrajine.

 

01 - Modified: 2022-02-24 15:59:57 - Feat.: 0 - Title: Ukrajinskí lekári žijúci na Slovensku zvažujú návrat domov, aby pomohli 02 - Modified: 2022-02-25 08:05:13 - Feat.: 0 - Title: V nemocniciach máme vyhradených viac ako 30-tisíc lôžok, z toho 5 380 na potreby Ozbrojených síl SR a NATO 03 - Modified: 2022-02-25 14:41:26 - Feat.: 0 - Title: Univerzitná nemocnica v Košiciach je pripravená pomôcť obetiam vojny z Ukrajiny
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 14:00