HN
StoryEditor

Odborníci nesúhlasia s presunom hodnotenia onkologických skríningov pod NCZI

12.11.2020, 11:56
Poukazujú na absenciu kompetentného tímu aj nezvládnutú aktualizáciu Národného onkologického registra.

Keď exministerka zdravotníctva Andrea Kalavská v lete 2018 predstavovala verejnosti Národný onkologický program, označila Národný onkologický inštitút (NOI) vznikajúci v Národnom onkologickom ústave za metodické centrum na riadenie, analýzu a vyhodnocovanie všetkých skríningových programov.

NOI zavŕšil v lete prvé dva roky svojej činnosti. Slúži ako klinicko-výskumná, akademická a vzdelávacia platforma, vytvoril register klinických štúdií a podľa platného zákona vyhodnocuje skríningy. Túto oblasť chce teraz ministerstvo zdravotníctva upraviť a vyhodnocovaním skríningových programov poveriť Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI). Novela zákona prešla prvým čítaním v parlamente, hlasovať sa o nej má na novembrovej schôdzi.

Otvorený list

Tento zámer vyvolal nesúhlas popredných odborníkov z oblasti onkológie. „Hodnotenie skríningových programov nemôže byť odovzdané do rúk Národnému centru zdravotníckych informácií,“ tvrdia autori otvoreného listu, pod ktorým je podpísaný prezident Slovenskej onkologickej spoločnosti, hlavný odborník pre klinickú onkológiu či vedúci troch pracovných skupín pre tri dosiaľ spustené onkologické skríningy.

Odvolávajú sa na skutočnosť, že na hodnotenie skríningových programov nie je v NCZI zabezpečený odborne kompetentný tím ľudí. Pripomínajú veľké rezervy zo strany NCZI v súvislosti s aktualizáciou Národného onkologického registra. „Od roku 2018, keď boli zverejnené len základné epidemiologické údaje z roku 2011, však nemáme k dispozícii žiadne ďalšie údaje,“ pripomínajú na margo registra.

Vyjadrenie ministerstva

Rezort navrhol doplnenie NCZI ako inštitúcie vyhodnocujúcej populačné skríningy s tým, že práve NCZI je správcom národných zdravotných registrov vrátane novovytváraného Národného skríningového registra. „Populačné skríningy zamerané na aktívne a organizované vyhľadávanie rakoviny krčka maternice, prsníka, konečníka a hrubého čreva vyhodnocuje NCZI a NOI v Národnom onkologickom ústave. Teda nejde o presun celej agendy pod Národné centrum zdravotníckych informácií. Toto bude takpovediac administratívno-technickým pracoviskom a v zmysle zákona má svoje kompetencie aj v oblasti skríningov,“ vysvetlila hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Doplnila, že populačné skríningové programy neboli na Slovensku v predchádzajúcom období rozbehnuté. „Pracujeme na stratégii inštitucionálneho posilnenia pre populačné skríningy,“ uviedla.

01 - Modified: 2020-11-12 10:54:15 - Feat.: 0 - Title: Hodnotenie skríningových programov na Slovensku nemá byť v rukách NCZI
01 - Modified: 2024-04-12 07:30:12 - Feat.: - Title: Študenti LF UK sa budú vzdelávať v elektronickom zdravotníctve 02 - Modified: 2024-03-15 12:48:06 - Feat.: - Title: Ministerstvo podporilo úhradu bezbolestnej kolonoskopie 03 - Modified: 2024-01-23 08:50:40 - Feat.: - Title: ZAP a SVLS kritizujú pripravovanú podobu eObjednania 04 - Modified: 2024-01-12 13:15:06 - Feat.: - Title: SVLZ: aktuálna situácia alebo aké drahé môžu byť „úspory“ v segmente? 05 - Modified: 2024-01-10 13:53:08 - Feat.: - Title: Gastroenterológovia: Potrebujeme zmeny v hradení výkonov a presnejšie onkodáta
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 07:38