Prejedanie počas vianočných sviatkov, to nie je len veľké množstvo jedla. Problémom je, že často miešame sladké so slaným, mastné s ťažkým, navyše, to všetko zapijeme sladkými vodami či alkoholom.
Obdobie vianočných sviatkov je veľkou záťažou pre naše tráviace ústrojenstvo, keďže si doprajeme viac nezdravého jedla ako počas celého roka. Nejde pritom len o klasické štedrovečerné menu, ktoré samo osebe je len zlomkom toho, čo počas sviatkov skonzumujeme. Viac ťažkostí ako samotná štedrá večera nám môže spôsobiť niekoľkodňové pojedanie rôznych pochutín ako sú čipsy, slané pečivo, koláčiky a väčšie množstvo sladkých nápojov. Okrem žlčníkového záchvatu ako odplaty za prejedanie nás môže poriadne vyšťaviť aj nepríjemná hnačka. Najčastejšie býva príčinou salmonelóza, ale aj kampylobakteriálne infekcie a ďalšie, ktoré môže mať na svedomí práve vaše obľúbené jedlo.
Nedostatočná hygiena pri príprave jedál a nesprávne skladovanie potravín, hotových alebo rozpracovaných jedál, napomáhajú rozmnoženiu nebezpečných mikroorganizmov a plesní. „Voľným okom na pochúťkach nemusíte zbadať žiadne zmeny, no pre organizmus môžu byť nebezpečné. Myslite na to najmä pri mäse a ostatných živočíš...
Zostáva vám 85% na dočítanie.