Viete si predstaviť Vianoce bez medu? Oplátky, medovníky či koláče, týmto dobrotám dáva med tú pravú chuť Vianoc. Práve počas najkrajších sviatkov v roku zaznamenávame zvýšenú konzumáciu tejto superpotraviny.
Med je prírodná sladká látka produkovaná včelou medonosnou (Apis mellifera) z nektáru rastlín, výlučkov živých častí rastlín alebo výlučkov hmyzu cicajúceho živé časti rastlín, ktorý včely zbierajú, pretvárajú a obohacujú vlastnými špecifickými látkami, ukladajú, zahusťujú, uskladňujú a ponechávajú v plástoch, aby vyzrel.
Hovorí o tom vyhláška o mede ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.
Ak je med dodaný a spracovaný v schválenej potravinárskej prevádzkarni pre zber a balenie medu na Slovensku, na etikete musí byť uvedené aj schvaľovacie číslo danej prevádzkarne.
Med zo Slovenska s obsahom rezíduí antibiotika tylozínu zachytili aj v Českej republike.
Čo by sme si mali všímať na etikete pri kupovaní medu? A čo všetko v ňom našli kontrolóri?
Etiketa
Ako uviedol riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR prof. MVDr. Jozef Bíreš, DrSc., označenie „med“ možno pri uvádzaní na trh používať iba na vyššie spomenuté pomenovanie medu, teda prírodnej sladkej látky produkovanej včelou medonosnou...
Taktiež pozor na označenie druhu medu. Vyhláška o mede totiž presne stanovuje, ktoré...
Zostáva vám 85% na dočítanie.