Pixabay (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Propagátor neovereného lieku na covid dostal pokarhanie od lekárskej komory

04.12.2021, 14:00
Autor:
TASR, redTASR, red
Tvrdenia o účinnosti lieku bez overených vedeckých údajov sú lekármi považované za šarlatánstvo.

Francúzsky lekár a infektológ Didier Raoult, ktorý sa preslávil propagáciou látky hydroxychlorochín ako liečby choroby COVID-19, dostal pokarhanie od disciplinárnej komisie lekárskej komory regiónu Nouvelle-Aquitaine.

Komisia sa na svojom zasadnutí v meste Bordeaux v kraji Gironde zaoberala dvomi sťažnosťami, ktoré proti Raoultovi podali jeho kolegovia ešte koncom roka 2020.

Profesor Raoult bol obvinený z viacerých porušení lekárskeho etického kódexu pri propagácii hydroxychlorochínu ako liečby proti covidu. Dodnes pritom nebol preukázaný pozitívny účinok tejto látky na prognózu tohto infekčného ochorenia a podľa zdrojov z disciplinárnej komisie je tvrdenie opaku „bez overených vedeckých údajov“ rovné „šarlatánstvu“.

Pokarhanie disciplinárnou komisiou je druhý najprísnejší trest po napomenutí, pripomenul spravodajský web BFM s tým, že najvyšším trestom môže byť zákaz vykonávať lekárske povolanie.

Experimentálne lieky

Vlani na jar sa v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 stále častejšie hovorilo o testovaní experimentálnych liekov. Nádejné výsledky v tomto smere prinieslo hneď niekoľko látok, ktoré boli pritom vyvinuté na úplne iné účely.

Okrem remdesiviru, ktorý pôvodne vyrobila americká firma Gilead Sciences na ebolu, sa hovorilo aj o lieku s obsahom účinnej látky hydroxychlorochín. Prvýkrát ho vyskúšali v roku 1955 pri liečbe malárie. Odvtedy sa používa hlavne pri autoimunitných ochoreniach, ako je lupus alebo reumatoidná artritída.

Jedným z najvýraznejších propagátorov tohto lieku bol práve profesor Raoult, ktorý je odborníkom na infekčné choroby a pôsobí v univerzitnej nemocnici (IHU) v Marseille. Hydroxychlorochín podal skupine pacientov a následne tvrdil, že u nich koronavírus „zmizol“ rýchlejšie ako v prípade tých, ktorých liečili obvyklým spôsobom.

Pochybnosti

 Jeho štúdie však odborníci spochybnili: vykonal ich totiž na veľmi malej vzorke pacientov a zároveň mu chýbala kontrolná skupina - ľudia v rovnakom veku s rovnakým zastúpením mužov a žien, ktorí by nedostávali liečbu.

Napriek týmto pochybnostiam vedeckej obce sa Raoult stal vo Francúzsku najväčšou autoritou v ranom období pandémie koronavírusu. Bol dokonca aj členom prvej vedeckej komisie zriadenej francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom na boj s pandémiou. Po nezhodách, ktoré sa týkali skríningov a testovania, sa však prestal zúčastňovať na stretnutiach tohto konzília.

Portál BFM uviedol, že Raoult k 31. augustu odišiel do dôchodku, takže už nepôsobí ani ako univerzitný profesor, ani ako nemocničný lekár. Začiatkom novembra pre médiá deklaroval, že prípadné sankcie zo strany disciplinárnej komisie lekárskej komory sa ho „nedotknú“. Dodal, že sťažnosť podali „lekári, nie pacienti“. 

Nežiaduce účinky

Európska lieková agentúra sa vlani zaoberala psychickými poruchami u pacientov, ktorým bola pri liečbe covidu podaná vyššia dávka liekov obsahujúcich chlorochín alebo hydroxychlorochín. 

Výbor pre hodnotenie rizík liekov po preskúmaní všetkých dostupných údajov následne v novembri 2020 odporučil aktualizáciu informácií o lieku pre lieky obsahujúce chlorochín alebo hydroxychlorochín, keďže sa potvrdil súvis medzi ich užívaním a psychickými poruchami vrátane samovražedného správania.  

Preskúmanie týchto liečiv bolo iniciované v máji 2020 po tom, ako španielska lieková agentúra AEMPS informovala Európsku liekovú agentúru o šiestich prípadoch psychických porúch u pacientov s COVID-19, ktorým bola podaná vyššia dávka, než je schválená.

Lieky s obsahom chlorochínu a hydroxychlorochínu sú v EÚ registrované na určité autoimunitné ochorenia ako reumatoidná artritída alebo lupus, ale aj na prevenciu a liečbu malárie. Tieto lieky nie sú schválené na liečbu COVID-19, ale u pacientov s týmto ochorením sa používali mimo schválenej indikácie. V rozsiahlych randomizovaných klinických skúšaniach však chlorochín ani hydroxychlorochín nepreukázali benefit pri liečbe COVID-19.

V súvislosti s pandémiou COVID-19 a používaním týchto liekov mimo indikácie Európska lieková agentúra opakovane pripomínala zdravotníckym pracovníkom riziká spojené s ich užívaním.

„Je známe, že chlorochín a hydroxychlorochín môžu spôsobiť široké spektrum psychických porúch aj pri užívaní v schválených dávkach a indikáciách. Psychické poruchy a samovražedné správanie sú uvedené v PIL a SPC niektorých liekov s obsahom chlorochínu a hydroxychlorochínu ako zriedkavé nežiaduce účinky alebo nežiaduce účinky s neznámou frekvenciou výskytu,“ pripomenul Štátny ústav pre kontrolu liečiv v tejto súvislosti. 

01 - Modified: 2021-09-08 06:16:27 - Feat.: 0 - Title: USA: Lekárov nemožno nútiť k liečbe neoverenými liekmi, najmä ivermektínom. Rozhodol sudca 02 - Modified: 2021-08-03 09:58:17 - Feat.: 0 - Title: Koniec covidového ošiaľu: Liek proti parazitom potichu vypadol z odborných odporúčaní 03 - Modified: 2021-10-11 13:04:11 - Feat.: 0 - Title: Ivermektín chválili podvodné štúdie alebo ako sfalšovaná veda vytvorila zázračný liek na covid 04 - Modified: 2021-11-17 08:43:37 - Feat.: 0 - Title: V Česku sa niektorí predávkovali ivermektínom. Zisťovali sme, aká je situácia s týmto liekom u nás
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 07:09