Každú vyfajčenú cigaretu (aj keby bola len jediná v živote) si pamätajú aj vaše pľúca. Cigaretový dym obsahuje viac ako štyri tisícky chemikálií a napríklad dechtové látky zostávajú v pľúcnych alveolách až do smrti. Ak je rakovina pľúc zachytená včas, pravdepodobnosť vyliečenia sa pohybuje medzi šesťdesiatimi a sedemdesiatich percentami. Ale päť rokov od diagnózy v pokročilom štádiu prežije len šestnásť percent pacientov. Rakovinou pľúc sú navyše ohrozené oveľa viac fajčiarky ako ich mužské náprotivky.Flickr/Yale Rosen
StoryEditor

November je mesiac povedomia o karcinóme pľúc. U Slovákov je druhou najčastejšou rakovinou

16.11.2021, 06:00
Autor:
tasrtasr

Rakovina pľúc je u Slovákov hlavnou príčinou úmrtí a druhou najčastejšou rakovinou, hneď po rakovine hrubého čreva.

U Sloveniek je toto ochorenie na štvrtom mieste v rebríčku častých onkologických diagnóz. Pripomenul to Národný onkologický inštitút (NOI) na sociálnej sieti pri príležitosti mesiaca boja proti rakovine.

Na Slovensku ochoreniu v minulom roku podľahlo až 2146 ľudí. "Približne 90 percent úmrtí spôsobených malígnym, teda zhubným ochorením pľúc, zapríčiňuje práve fajčenie, zodpovedá za úmrtie jedného z desiatich dospelých. Priemerný fajčiar môže dokonca stratiť až osem rokov života v porovnaní s nefajčiarom," upozornil inštitút.

Veľké riziko predstavuje podľa onkologického inštitútu tiež pasívne fajčenie, to znamená vdychovanie cigaretového dymu nefajčiarmi, ktorí sú v zadymenom prostredí.

Medzi ďalšie príčinné faktory môžu patriť rôzne chemikálie vonkajšieho prostredia, ako napríklad azbest, radón, arzén a tiež znečistené ovzdušie. Určitú rolu môže zohrávať aj dedičnosť.

"Väčšina pacientov nemá príznaky rakoviny pľúc, až kým sa nenachádzajú v pokročilom štádiu. Pokiaľ je však odhalená v skorých štádiách, pacient má veľkú šancu na vyliečenie. Realita je však taká, že mnohí z nás ignorujú prvotné príznaky," poukázal Národný onkologický inštitút.

Medzi prvotné prejavy ochorenia patrí pretrvávajúci kašeľ, zmena charakteru chronického kašľa u fajčiarov, pocit dýchavičnosti alebo sipot pri činnostiach, pri ktorých predtým tieto problémy neboli, chrapľavý hlas, vykašliavanie krvi, strata chuti do jedla alebo nechcené chudnutie, opakované zápaly priedušiek, bolesť na hrudníku, chrbte alebo pažiach.

01 - Modified: 2024-02-05 08:44:22 - Feat.: - Title: V nemeckých nemocniciach klesá počet pacientov s rakovinou 02 - Modified: 2024-01-08 08:47:00 - Feat.: - Title: Veľká výzva: na Slovensku má vzniknúť komplexné onkologické centrum 03 - Modified: 2023-12-07 10:38:45 - Feat.: - Title: Lekári pripravujú nové štandardy, rakovinu pľúc chcú zachytiť čo najskôr 04 - Modified: 2023-06-10 08:02:00 - Feat.: - Title: Liek na rakovinu pľúc znižuje riziko úmrtia na polovicu, hovorí štúdia 05 - Modified: 2023-04-24 16:19:38 - Feat.: - Title: Rakovina a ovzdušie: U čoraz viac ľudí sa rozvinie rakovina pľúc bez toho, aby fajčili
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 12:44