Reuters
StoryEditor

V Česku navrhli skrátiť interval medzi druhou a treťou dávkou vakcíny proti Covid-19

15.11.2021, 06:00
Autor:
redred
Štúdie potvrdili, že ochranný účinok vakcín proti koronavírusu časom klesá. Najväčší prepad v účinnosti prichádza po piatich mesiacoch, kedy by podľa českých odborníkov malo dôjsť k preočkovaniu.

Česká Medziodborová skupina pre epidemické situácie (MeSES) navrhla skrátiť minimálny interval medzi druhou a treťou dávkou vakcíny proti Covid-19 zo šiestich na päť mesiacov, a to pre všetkých starších ako 18 rokov. 

„Je potrebné tento krok implementovať čo najskôr, aby pomohol kontrolovať súčasnú vlnu epidémie,“ informoval na svojom Twitteri člen medziodborovej skupiny imunológ Zdeněk Hel. 

Pokles už po piatich mesiacoch 

V Českej republike, rovnako ako na Slovensku je v súčasnosti možné si prísť pre tretiu posilňovaciu dávku vakcíny po uplynutí pol roka od podania druhej dávky pandemickej vakcíny.

Medziodborová skupina pre epidemické situácie však navrhuje toto obdobie o mesiac skrátiť. V prípade vakcíny Janssen by sa ľudia mali, podľa Zdeňka Hela, preočkovávať už po dvoch mesiacoch.

Lepšie by však bolo preočkovanie jednou z mRNA vakcín, Pfizerom alebo Modernou, ktoré majú lepšie výsledky, doplnil na Twitteri Hel. 

Ako informoval portál idnes.cz, preočkovanie treťou dávkou nie je u našich susedov obmedzené ničím iným ako šesťmesačnou lehotou od druhej dávky. Týka sa teda všetkých osôb nad 18 rokov.

Primárne je však odporúčaná rizikovým skupinám, a to seniorom a ľuďom s oslabenou imunitou. Odporúča sa aj zdravotníkom. V Česku je tretia posilňovacia dávka k dispozícii od konca októbra a rovnako ako prvé dve dávky je dobrovoľná.

Ako citoval idnes.cz odborníkov medziodborovej skupiny, viacero štúdií potvrdzuje, že časom ochranný účinok vakcín proti koronavírusu klesá.  Najväčší prepad v účinnosti prichádza práve po piatich mesiacoch, kedy by podľa Medziodborovej skupiny pre epidemické situácie malo dôjsť k preočkovaniu.

Tretia dávka na Slovensku

Treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu Covid-19 bolo k strede (10. novembra) na Slovensku zaočkovaných 162 879 osôb. Vyplýva to z informácie, ktorú zverejnil na svojej stránke Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

Celkovo bolo na Slovensku podľa údajov Národného centra zdravotných informácií (NCZI), k 11. novembru zaočkovaných prvou dávkou vakcíny 116 723 osôb a druhou dávkou 2 419 244 ľudí.

Registrovať na tretiu dávku sa na Slovensku možno od konca októbra. A to ľudia nad 55 rokov, pacienti s chronickým ochorením či tí s rizikovou nadváhou, ak majú od druhej dávky minimálne pol roka. Nahlasovať sa na ňu môžu aj ľudia nad 18 rokov. Rezort však avizoval, že by chcel, aby tretiu dávku dostali ako prvé najohrozenejšie skupiny.

„Aj pri registrácii na očkovanie, aj pri očkovaní bez registrácie platí, že pri imunokompromitovaných pacientoch (ľudí so zníženou imunitou) tretiu dávku vakcíny môžu dostať najskôr po štyroch týždňoch od podania druhej dávky (vyžaduje sa odporúčanie od lekára na podanie tretej dávky). Všetci ostatní  môžu tretiu dávku očkovacej látky dostať najskôr šesť mesiacov po podaní druhej dávky vakcíny,“ spresnilo ministerstvo zdravotníctva na svojej stránke.

Ako ďalej rezort na svojom webe uviedol, pre imunokompromitovaných pacientov  (ľudí so zníženou imunitou) sa tretia dávka vakcíny  aj v prípade prekonania ochorenia Covid-19 odporúča.

„Naopak, pre všetkých ostatných- plne  očkovaných ľudí, sa podanie tretej dávky neodporúča vzhľadom na to, že prekonanie ochorenia Covid-19 u nich pôsobí ako tretia,  posilňujúca (booster) dávka. Ak však takýto človek  podanie tretej dávky požaduje, bude mu to umožnené,“ zhrnuli zástupcovia ministerstva.

Očkovaní vakcínou Vaxzevria (predtým AstraZeneca) a vakcínou od spoločnosti PfizerBioNTech dostanú ako tretiu dávku vakcínu Comirnaty od spoločností Pfizer&BioNTech. Očkovaní, ktorým boli aplikované  prvé dve dávky vakcíny Spikevax (predtým Moderna), dostanú  tretiu dávku tej istej očkovacej látky od toho istého výrobcu.

 

 

01 - Modified: 2021-11-07 08:34:23 - Feat.: - Title: V Česku skúšajú novú liečbu karcinómu prostaty po zlyhaní hormonálnej terapie 02 - Modified: 2021-10-18 10:55:40 - Feat.: - Title: Týmto pacientom prišlo pozvanie na tretiu dávku vakcíny proti Covid-19 03 - Modified: 2021-09-23 15:40:28 - Feat.: - Title: EMA rozhodne o tretej dávke vakcíny pre starších ako 16 rokov už budúci mesiac 04 - Modified: 2021-09-06 20:36:57 - Feat.: - Title: EMA začala hodnotiť tretiu dávku vakcíny od Pfizeru. Pre koho je potrebná? 05 - Modified: 2021-09-06 14:55:22 - Feat.: - Title: V Česku chystajú veľkú štúdiu. Seniorom budú zisťovať protilátky po očkovaní
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 21:08