UnionPeter Mayer
StoryEditor

Union: Zníženie platby za poistencov štátu je nepochopiteľné

05.10.2021, 07:00
Autor:
tasr, redtasr, red
Vzhľadom na aktuálnu daňovú prognózu sa má platba za poistencov štátu znížiť o viac ako 232 miliónov eur na sumu 1,2 miliardy eur.

Ako sme vás včera informovali, minister financií Igor Matovič požiadal ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského o viazanie rozpočtových prostriedkov v sume 232 532 175 eur.

Ide o peniaze, ktoré boli vyčlenené v rámci rozpočtu pre zdravotníctvo na rok 2021. V praxi však táto požiadavka znamená, že ministerstvo zdravotníctva musí uvedenú sumu zmraziť" a nemôže ju použiť. O tom, kedy a ako tieto peniaze môže použiť, musí ministerstvo financií rozhodnúť do konca roka.  

V čase tretej vlny pandémie nového koronavírusu je pre zdravotnú poisťovňu (ZP) Union nepochopiteľné realizovať výrazné zníženie platieb za poistencov štátu smerujúcich do zdravotníctva. Uviedla jej hovorkyňa Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Ako priblížila, v súkromnej zdravotnej poisťovni veria, že sa ešte bude realizovať konštruktívny dialóg a príde k prehodnoteniu uvedeného rozhodnutia, aby tak „nakoniec zvíťazil zdravý rozum“.

Vzhľadom na aktuálnu daňovú prognózu sa má platba za poistencov štátu znížiť o viac ako 232 miliónov eur na sumu 1,2 miliardy eur.

Šéf rezortu financií Igor Matovič preto koncom septembra požiadal ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského o viazanie rozpočtových prostriedkov v spomínanej sume.

To kritizuje mimoparlamentný Hlas-SD, podľa ktorého tak vláda „hodila slovenské zdravotníctvo cez palubu".

Vyzýval Lengvarského, aby to odmietol. Ten odkázal, že „vie, čo má robiť, čo sa týka ministerstva zdravotníctva".

Štát platí zdravotné poistenie napríklad za seniorov, deti, študentov, ženy na materskej či nezamestnaných.

01 - Modified: 2021-10-06 09:17:13 - Feat.: 0 - Title: Matovič zmrazil Lengvarskému financie. Príde zdravotníctvo o takmer štvrť miliardy?
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
27. apríl 2024 00:36