StoryEditor

Podpredseda zdravotníckeho výboru: Kardiológia v Trenčíne kolabuje, kým ministerka dovolenkuje. Chceme to riešiť

06.08.2024, 00:00
Autor:
redred

Rozhovor s poslancom za PS Mgr. Oskarom Dvořákom.

Poslanec národnej rady za PS a podpredseda zdravotníckeho výboru NR SR Mgr. Oskar Dvořák uviedol pre HN televíziu, že doteraz nemá verejnosť od vedenia nemocnice a MZ SR istotu, že kardiologické oddelenie bude vo FN v Trenčíne fungovať nielen v auguste, ale aj v septembri, kedy uplynú lekárom všetky výpovedné lehoty.

Problém v nemocnici Trenčíne mal nastať potom, čo výpoveď dostal primár oddelenia kardio­lógie a následne na to malo dať výpoveď ďalších sedem lekárov. Aktuálne vieme, že by im mala plynúť výpovedná lehota, niektorí už na oddelení nemajú pracovať, niektorí ešte stále v akomsi režime fungujú. FN tvrdí, že obdržala výpovede piatich lekárov, čo úmerne predstavuje celkový úväzok 2,4 lekára. Tak aké sú teda tie správne informácie?

Aj samotné ministerstvo zdravotníctva menilo počty úväzkov. Najprv to bolo 1,4, 1,5, potom niečo cez 2. Faktom ale je, že tie informácie, ktoré máme, mi hovoria, že je to možno až sedem lekárov a vyše 4 plné úväzky.

Čiže majú v nemocnici nejaké čiast­kové úväzky a tých sedem lekárov sú 4 úväzky?

Áno, je viacero lekárov, a aj tí noví, čo majú prísť, tak je to omnoho menej úväzkov. Videli sme informácie z operačného strediska, ktoré povedalo všetkým záchranným službám v kraji, aby vozili pacientov inam a ministerka veľmi dlho bola ticho, nevysvetľovala situáciu. Odkazovala nám cez médiá o tom, nech nerušíme letný pokoj. Považoval som to za absolútne cynické. Faktom teda je, že keď mal niekto infarkt, tak trenčianska oddelenie nefungovalo dva týždne. Ešte doteraz sme nedostali od ministerky nejaké záruky, veľmi jasný plán o fungovaní oddelenia. Preto sme boli nútení zvolať mimoriadny zdravotnícky výbor. Aby sa ministerka s nami nenaťahovala cez mediálne stanoviská. Keď nám nevie vysvetliť jasný plán, ako bude fungovať kardiologické oddelenie, tak my sa presne na tieto úväzky, na tých konkrétnych lekárov, ktorí odchádzajú, ktorí prichádzajú, ako to bude zabezpečené, budeme pýtať na mimoriadnom výbore....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-08-21 13:03:55 - Feat.: - Title: KDH chce po prieskume v trenčianskej nemocnici odvolávať Dolinkovú 02 - Modified: 2024-07-24 07:24:51 - Feat.: - Title: Fakultná nemocnica Trenčín odmieta tvrdenia o kolapse kardiológie 03 - Modified: 2024-02-12 08:32:16 - Feat.: - Title: 100 dní pod taktovkou ministerky Dolinkovej. Ako ich hodnotia poslanci Szalay, Dvořák a Stachura? 04 - Modified: 2024-01-16 07:38:12 - Feat.: - Title: Názory Vladimíra Baláža a Oskara Dvořáka: Naše zdravotníctvo je veľmi nestabilné 05 - Modified: 2023-09-21 07:00:00 - Feat.: - Title: Máme problém motivovať mladé zdravotné sestry. Politici majú nápady, ako to zlepšiť
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. september 2024 10:32