StoryEditor

Virológ: Vírusy vedia byť užitočné, napríklad pri liečbe nádorov

22.09.2023, 09:00
Autor:
Dan HimičDan Himič

V oblasti liečby nádorov prebieha množstvo výskumov, kde sa využívajú vírusy, hovorí známy virológ.

Ich svet je tajomný a doslova dobrodružný, niektoré z nich boli na Zemi oveľa skôr, než vznikli prvé bunkové organizmy. „Skúmať vírusy je veľké privilégium,“ vraví virológ RNDr. BORIS KLEMPA, DrSc.

Vírusy voľným okom nevidíme a tak ich často ignorujeme. Kde všade môžu byť?

Všade. V podstate neexistuje živý organizmus, ktorý by nemal svoje vírusy. Šokujúce množstvá vírusov sú naprí­klad v moriach, kde je veľmi veľa baktérií, takže sú tam obrovské množstvá vírusov, ktoré ich napádajú.

Neprekáža im slaná morská voda?

Vôbec. Vírusy sú niečo, čo je mimo živej bunky vlastne iba zhlukom organických zlúčenín. Samozrejme, líšia sa odolnosťou voči vonkajšiemu prostrediu, ale tie, čo napádajú baktérie, označované ako baktériofágy, dokážu byť veľmi odolné. Sú to takmer najjednoduchšie formy života, aké poznáme. Je to iba nukleová kyselina v nejakom obale v tej najzákladnejšej forme.

Sú vírusy aj na severnom póle?

Pokiaľ sa na severnom póle nájdu nejaké extrémne odolné baktérie, tak je viac-menej isté, že tam budú mať i svoje baktériofágy, čiže nejaké svoje vírusy. Vírusy sú všade, kde sú iné živé bunkové organizmy.

Takže na Mesiaci by sme ich nenašli?

Nie.

Ako dlho vydržia vírusy v prostredí? Zrejme sa to líši medzi jednotlivými druhmi.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 89% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-12-19 16:52:42 - Feat.: - Title: Prečo je v zime viac chrípky či prechladnutí? Vedci prichádzajú s novými zisteniami 02 - Modified: 2022-11-24 06:00:00 - Feat.: - Title: Ľudia budú pre otepľovanie viac zomierať na infekčné choroby, varuje riaditeľ Svetového fondu na boj proti AIDS 03 - Modified: 2022-08-03 15:55:28 - Feat.: - Title: Vírusy prichytené na mikroplastoch dokážu prežiť v sladkej vode 04 - Modified: 2021-08-24 11:23:53 - Feat.: - Title: Podávanie tretej dávky vakcíny by malo byť schválené čo najskôr, skôr než bude neskoro. Hovorí známy virológ
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
04. máj 2024 00:23