MUDr. Peter Lengyel, PhD., prednosta Kliniky popálenín a rekonštrukčnej chirurgie Nemocnice AGEL Košice-Šaca
StoryEditor

Tretina pacientov s popáleninami sú deti. Biologická náhrada kože od rodičov im môže zachrániť život

29.07.2023, 15:00
Autor:
(mt)(mt)

Elektrické popáleniny patria medzi najvážnejšie z hľadiska trvalých následkov, hovorí odborník na popáleniny a rekonštrukčnú chirurgiu.

MUDr. Peter Lengyel, PhD., prednosta Kliniky popálenín a rekonštrukčnej chirurgie Nemocnice AGEL Košice-Šaca, získal vlani v projekte TOP lekári na Slovensku prvenstvo v medicínskom odbore plastická chirurgia.

Plastická chirurgia je mladý medicínsky odbor, prvé oddelenie na Slovensku bolo otvorené v polovici 20. storočia. Ako sa za toto obdobie zmenilo spektrum výkonov?

Operačné techniky sa vyvíjajú výrazným spôsobom, spektrum výkonov na riešenie jedného ochorenia sa výrazne rozširuje množstvom typov rôznych miestnych posunov a spôsobov, ako riešiť daný stav. Nesmieme zabudnúť, že v súčasnosti oproti 50. rokom minulého storočia existuje laserová chirurgia, ktorá posúva možnosti plastickej chirurgie úplne ďalej. Okrem toho v rámci bunkovej liečby aj kultivácia buniek ako ďalšia možnosť vhodná na využitie, čo posúva možnosti medicíny výrazne dopredu.

Plastická chirurgia zahŕňa širokú škálu výkonov – od jednoduchších výkonov estetickej medicíny až po korekcie vážnych defektov a rekonštrukčné operácie po ťažkých poraneniach. Znamená to, že dobrý plastický chirurg musí zvládnuť celú škálu výkonov?

Aj keď sme plastickí chirurgovia, nie každý robí všetky druhy operácií. Súvisí to s okruhom pacientov a pacientok. Ak môžem hovoriť za odbor popáleninovej rekonštrukčnej plastickej chirurgie, okrem techník plastickej chirurgie musí lekár zvládnuť aj resuscitačnú fázu, samozrejme, musí mať aj určité znalosti, čo sa týka dešokovania pacienta v prípade rozsiahleho termického úrazu. Čo sa týka operačných techník, samozrejme, ide o odstránenie odumretého tkaniva, transplantáciu kože, miestne posuny tkaniva – jednak kože s podkožím, prípadne aj obalu svalu alebo svalstva podkožia a kože, kde je celý...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-07-23 10:00:00 - Feat.: - Title: Vedúca sestra: Nech radšej dieťa chvíľu plače v postieľke, kým rodičia vypijú kávu, ako v bolestiach po obarení na popáleninovej klinike
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
03. máj 2024 04:28