MUDr. Michal Scheibenreif, Prírodné liečebné kúpele Smrdáky
StoryEditor

Mladý lekár po skončení medicíny: Keď som prišiel na oddelenie, bol som doslova stratený

26.11.2022, 01:35

Prekvapil ho mechanizmus práce. To, ako systém zdravotníctva vníma absolventa lekárskej fakulty a ako zaraďuje neatestovaného lekára do praxe.

Pred dvoma rokmi ukončil lekársku fakultu, dnes pôsobí ako zatiaľ neatestovaný lekár v kúpeľoch Smrdáky. Čo šokovalo MUDr. Michala Scheibenreifa po nástupe do praxe?

Momentálne sa riešia výpovede lekárov, jednou z požiadaviek odborárov je aj to, aby bola neatestovanému lekárovi priznaná základná zložka mzdy vo výške 1,7-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Dôvodom je, aby absolventi po skončení školy ostali na Slovensku. Vy ste skončili školu pred dvoma rokmi. Prečo ste ostali doma?

Rodičia mi vytvorili domov a zázemie, za ktoré navždy ďakujem. Určite rád absolvujem stáže v zahraničí na získanie nových vedomostí a zručností, ale tu som doma.

Aká bola realita po skončení školy, keď ste nastúpili do práce?

To bola nie jedna facka, ale niekoľko faciek za sebou. Bol to šok, pretože ako medik máte nejakú predstavu. Ale tým, že pochádzam z nelekárskeho prostredia, nemal som ani šajnu, aké je samotné štúdium medicíny, a už tobôž nie, čo sa bude diať po odchode z lekárskej fakulty. Bolo to vytriezvenie z mojej naivnej predstavy, ktorú som mal.

Čo vás najviac prekvapilo?

Celý ten systém práce, od prvého dňa. Po škole som začínal vo fakultnej nemocnici a prekvapil ma systém práce. Určite ma aj veľa naučil, ale predovšetkým prekvapil, a to najmä v negatívnom zmysle.

Čo konkrétne? Vzťahy na pracovisku alebo náplň práce?

Vzťahy sú vždy niekde nejaké a nikto si kolegov nevyberie. To je subjektívne a viete na tom vy aj kolegovia pracovať. Skôr ma prekvapil ten mechanizmus práce. To, ako systém zdravotníctva vníma absolventa lekárskej fakulty...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 05:28