StoryEditor

Prezident Asociácie súkromných lekárov: Ak štát nezabezpečí peniaze pre ambulancie, možnosťou sú úhrady od pacientov

23.09.2022, 18:00

V médiách aj u politikov sme sa opakovane stretli s tým, že podľa nich to, čo dostaneme od zdravotných poisťovní, je náš plat a nechápu, že z toho musíme pokryť chod ambulancií, vysvetľuje v rozhovore prezident Asociácie súkromných lekárov SR.

Budeme žiadať paušálne úhrady pre poskytovateľov tak, aby pokryli zvýšené náklady, hovorí pred jesenným rokovaním so zdravotnými poisťovňami MUDr. Marián Šóth, prezident Asociácie súkromných lekárov (ASL) SR.

Keď pred mesiacom predstavili ministri zdravotníctva a financií návrh na zvýšenie platov sestier, upozornili ste, že sa zabúda na ambulancie a že to môže byť pre ne likvidačné. Povedali ste to aj ministrovi Lengvarskému?

Hneď v ten deň sme upozornili, že rezortný minister posunul ambulantný sektor do zabudnutia, keď nás odkáže na zdravotné poisťovne a tie nás odkážu späť na ministerstvo, takže takto sa točíme dookola. Vnímali sme to nefér.

Odvtedy sa nám podarilo stretnúť s ministrom zdravotníctva, ktorý nám prisľúbil spoluprácu a v blízkej budúcnosti rokovania, ktoré sa budú týkať ambulantných poskytovateľov. Samozrejme, potrebujeme to vidieť v číslach a reálnych hodnotách v rozpočte na budúci rok.

Aký dosah má zvýšenie mzdových koeficientov nielen na ambulancie, ale napríklad aj na agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti (ADOS)?

Na nás to má negatívny dosah, pretože táto valorizácia sa týka vždy len personálu v nemocniciach, nie v ambulanciách. ASL zastrešuje aj SVaLZ-y a ADOS, čiže sestry sú pre nás veľmi dôležité.

Opakovane sme prezentovali aj zdravotným poisťovniam, že nie sme konkurencieschopní v porovnaní s nemocnicami z hľadiska stredného zdravotníckeho personálu nielen pokiaľ ide o sestry, ale aj o laborantov.

Je to veľký problém, lebo ak ambulantný poskytovateľ nespĺňa personálne vybavenie, musí podať na VÚC žiadosť o pozastavenie alebo zrušenie povolenia a prestáva pracovať.

Nie sme konkurencieschopní pre nemocnice, pretože tam sú náborové príspevky, stabilizačné príspevky, vyššie platy ako v ambulantnom sektore. Napriek tomu, že my platíme za zamestnancov odvody do zdravotnej aj Sociálnej poisťovne, lebo musíme, sme daňové subjekty.

A sme oproti nemocniciam v nevýhode, lebo ak tie nesplnia povinnosti, tak zamestnanec nie je evidovaný ako neplatič, má dôchodkové poistenie aj nárok na všetky dávky. Štát prostredníctvom ministerstva financií teraz dal 200 miliónov za zaplatenie splátok za svojich zames...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-09 08:27:22 - Feat.: - Title: Analýza INEKO triafa vedľa. Lekári reagujú na informácie o zárobkoch ambulancií 02 - Modified: 2024-03-26 14:43:58 - Feat.: - Title: Tabuľka: Prerozdeľovacia vyhláška nadobudla účinnosť, zavedenie poplatkov je stále v hre 03 - Modified: 2024-03-18 15:48:19 - Feat.: - Title: Ambulancie volajú po dofinancovaní. Štát nás hodil cez palubu, tvrdí ASL 04 - Modified: 2023-07-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Prezident Asociácie súkromných lekárov: Nedokážeme to, čo dokáže Lekárske odborové združenie 05 - Modified: 2023-01-18 10:32:04 - Feat.: - Title: Ambulancie pripomínajú vláde, že už rok počúvajú len prísľuby
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 01:22