StoryEditor

Ing. Miriama Letovanec: Napriek politickému pátosu tu vznikali dobré riešenia

17.09.2021, 07:40
Ak je vám nadriadený ten, kto analýzy vydá, nebude primerane kritický k jej napĺňaniu, čiže nezávislosť kontroly je značne ovplyvnená. Aj o tomto hovorí v rozhovore bývalá riaditeľka Implementačnej jednotky.

Potrebuje slovenské zdravotníctvo kontrolu?

O súčasnom dianí a analytických inštitútoch rozpráva bývalá riaditeľka Implementačnej jednotky Miriama Letovanec.

Boli ste riaditeľkou vtedajšej Implementačnej jednotky. Čo bolo jej úlohou?

Implementačná jednotka bola vybudovaná ako druhý pilier Hodnoty za peniaze, ktorý mal kontrolovať implementáciu opatrení. To, čo analytici zanalyzovali na ministerstve financií ako priestor pre potenciálnu úsporu najmä v zdravotníctve, bolo našou úlohou kontrolovať, či sa reálne aj usporilo.

Pohľady na to boli viaceré – a to bol možno aj začiatok konca Implementačnej jednotky. Niektorí ľudia si zmýlili, že sme zodpovední za implementáciu. Našou úlohou nebolo implementovať, v tom čase za to bola zodpovedná ministerka Kalavská a minister Drucker, ale kontrolovať, či to ministerka a minister implementovali s primárnym cieľom tak, ako si stanovili v analýzach, ktoré schválila vláda.

Napriek ubezpečovaniu vtedajšieho ministra financií Eduarda Hegera (v súčasnosti premiér) a vtedajšieho premiéra Igora Matoviča (v súčasnosti minister financií), že Implementačná jednotka presunom na ministerstvo financií nezanikne, zanikla. Očakávali ste to?

My sme všetci vedeli, že sa zruší, že to nebude presun na ministerstvo financií. Keď nám načrtli ďalšie kompetencie a právomoci, vedeli sme, že to, čo sme robili na Úrade vlády, už robiť na ministerstve financií nebudeme. Pretože ak vám je nadriadený ten, kto analýzy vydá, tak nebude primerane kritický k jej napĺňaniu, čiže nezávislosť kontroly je značne ovplyvnená.

To znamená, že sme vedeli, že dostaneme nad seba ďalšiu úroveň kontroly, ktorá sa bude pozerať na to, akým spôsobom odpočtujeme jednotlivé správy. Dnes našu prácu robí Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) a pre udržateľnosť konceptu je vydanie ďalšej implementačnej správy reputačná záležitosť. Pokiaľ by k tomu nedošlo, v podstate by si strelili vlastný gól.

Ale ak sa pozriete na kvalitu a úroveň tej správy, tak niektoré časti, aj celé state pochádzali ešte z našej priebežnej správy, resp. niekde informačná úroveň a miera detailu je značne obmedzená. Treba povedať, že hoci je na vládou schválenom dokumente podpísaný ÚHP, samotnú správu spolupripravoval Inštitút zdravotných analýz (IZA). ÚHP ju už len dol...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-12-15 10:34:19 - Feat.: - Title: Pripomienky Európskej komisie ma neprekvapujú 02 - Modified: 2020-10-29 15:58:25 - Feat.: - Title: Analytická jednotka sa presúva
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 21:58