StoryEditor

Hlavná odborníčka pre psychiatriu: Plán obnovy napísali bez nás, no reforma má zelenú

25.03.2022, 18:55
Reforma psychiatrickej starostlivosti bola formulovaná v roku 1991 a publikovaná o osem rokov neskôr, no nerealizovala sa. Téma je však po celý ten čas živá, upozorňuje prezidentka Slovenskej psychiatrickej spoločnosti.

Humanizácia sa netýka len rušenia sieťových postelí. Reforma bude trvať desaťročia, no trúfame si na ňu, hovorí doc. MUDr. Ľubomíra Izáková, PhD., prezidentka Slovenskej psychiatrickej spoločnosti.

V rozhovore sa dozviete:

  • Ako to aktuálne vyzerá s veľkou reformou psychiatrickej starostlivosti
  • Čo robí Rada vlády pre duševné zdravie
  • Aké budú zmeny v systéme starostlivosti o ľudí s duševnou poruchou
  • Rozšírenie a modernizácia psychiatrickej starostlivosti je súčasťou plánu obnovy. Ako to bude v praxi vyzerať?
  • Čo znamená humanizácia ústavnej psychiatrickej starostlivosti
  • Ako naložíme so sieťovými posteľami
  • Ako chceme motivovať sestry pre prácu na psychiatrii

Reforma starostlivosti o duševné zdravie je v programovom vyhlásení vlády, na ministerstve zdravotníctva však po problémoch v spolupráci zanikol odbor duševného zdravia a šíria sa informácie, že reforma je pozastavená. Je tomu tak?

Hovoríme o veľkej reforme starostlivosti o duševné zdravie, ktorá sa má týkať všetkých rezortov – školstva, sociálneho rezortu, spravodlivosti. Vznikla Rada vlády pre duševné zdravie a to je orgán, ktorý zastrešuje prepojenie rezortov a jeho pracovné skupiny by mali pripravovať národný program duševného zdravia  aj realizáciu krokov reformy starostlivosti o duševné zdravie.

Jej súčasťou má byť aj reforma psychiatrickej starostlivosti, kde hovoríme o starostlivosti o ľudí s duševnou poruchou. Ťažisko spočíva na ministerstve zdravotníctva. Áno, odbor duševného zdravia bol zrušený, namiesto neho vzniklo oddelenie modernizácie psychiatrickej a psychologickej starostlivosti a vo veľkej miere prebralo jeho agendu.

Minister Lengvarský dal reforme starostlivosti o duševné zdravie, vrátane reformy psychiatrickej starostlivosti, „zelenú“, podporuje ju generálny riaditeľ Sekcie zdravia. Vnímam to tak, že reforma má na MZ SR otvorené dvere k realizácii.

Rada vlády pre duševné zdravie pracuje už rok. Už sú viditeľné výsledky?

Bez pandémie Covid-19 by sme pri riešení tejto témy mohli byť ďalej. To bolo hlavné úskalie. Prioritu dostalo riešenie úplne iných problémov, týkajúcich sa duševného zdravia. Vytvárali sa postupy pre ambulantnú aj ústavnú psychiatrickú starostlivosť, pre testovanie či očkovanie pacientov s psychickými poruchami.

V prvej vlne pandémie sme spolu s MUDr. Rosenbergerovou, hlavnou odborníčkou MZ SR pre detskú psychiatriu, riešili napríklad aj online výučbu s ministerstvom školstva. Učiteľky posielali úlohy aj večer o deviatej, deti si to nevedeli nijakým spôsobom zadeliť, objavovali sa u nich napríklad úzkosti, poruchy spánku a trvalo to, kým sa nastavil nejaký režim. Správy zo školského servera chodili ráno o štvrtej, a aj to boli otázky, ktoré bolo potrebné vyriešiť. Nezaháľali sme, ale dali sme prioritu tomu, čo bolo v tej chvíli podstatné.

O reforme psychiatrickej starostlivosti počúvame už roky, kedy sa s ňou aj reálne začne?

Reforma  psychiatrickej starostlivosti bola formulovaná v roku 1991 a publikovaná o osem rokov neskôr, no nerealizovala sa. Nebola na to politická vôľa. Téma je však po celý ten čas živá, SPsS sa o jej realizáciu aktívne pokúša celé roky.

V Česku pracoval na reforme tím sto ľudí, zaplatených z eurofondov. Oddelenie modernizácie psychiatrickej a psychologickej starostlivosti tvorí tím päť ľudí. Témy sa zhostili aktívne, no reforma je proces, ktorý trvá desaťročia. Čo vidím ako úskalie je, že doteraz nebola definovaná a sformulovaná reforma starostlivosti o duševné zdravie.

Bavíme sa o nejakom strešnom pojme, ale nevieme, čo obsahuje. Pozitívnou správou je, že Slovenská psychiatrická spoločnosť vytvorila odbornú pracovnú skupinu pre reformu psychiatrickej starostlivosti. My si ako autori a líder procesu odborne trúfame na t...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-03-14 15:48:07 - Feat.: 0 - Title: Top lekárka Jana Grešková: Elektrošoky? V psychiatrii ich účinok ešte neprekonalo nič 02 - Modified: 2021-07-03 07:35:26 - Feat.: 0 - Title: Ďalšie personálne zmeny. Ministerstvo zdravotníctva ruší Odbor duševného zdravia 03 - Modified: 2022-03-24 07:15:39 - Feat.: 0 - Title: Reforma psychiatrickej starostlivosti potrebuje oživenie
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 09:45