StoryEditor

Víťaz Krištáľového krídla za medicínu profesor Peter Šimko: Úrazová chirurgia nie je ako auto, kde stačí vymeniť správny modul

21.03.2022, 16:50
Autor:
kš
Profesor Peter Šimko sa stal v roku 2013 aj Top lekárom na Slovensku v chirurgii. „Úrazová chirurgia nie je ako auto, kde stačí vymeniť správny modul,“ uviedol v rozhovore pre Zdravotnícke noviny.

Krištáľové krídlo každý rok oceňuje významné osobnosti Slovenska v rôznych oblastiach. Ako sme vás informovali, v kategórii Medicína a veda reagovala odborná porota na silnú požiadavku spoločnosti oceniť predovšetkým osobnosti z oblasti zdravotníctva.

Slávnostné udeľovanie cien Krištáľové krídlo sa konalo v nedeľu 20. marca. Víťazom v kategórii Medicína a veda sa stal prof. MUDr. Peter Šimko, CSc., špičkový odborník v oblasti chirurgie, ktorý je dlhoročným hlavným odborníkom MZ SR pre úrazovú chirurgiu.

Viac ako dve dekády ako prednosta vedie Kliniku úrazovej chirurgie LF SZU a UNB Nemocnice akademika Ladislava Dérera v Bratislave a v súčasnosti ako rektor Slovenskú zdravotnícku univerzitu.

Princípy chirurgie

Počas svojho pôsobenia úspešne operoval tisícky pacientov vrátane najvyšších ústavných činiteľov a spoločensky významných osobností. Je autorom viac ako stovky vedeckých publikácií, početné z nich sú zverejnené v zahraničných periodikách európskeho a svetového významu.

V roku 2021, s ročným posunom spôsobeným pandémiou, uviedol do života záverečný piaty diel veľkolepého projektu profesora Jaroslava Simana Princípy chirurgie, ktorého relevantnú časť tvoria cenné kapitoly o úrazovej chirurgii. Za svoje vysoko odborné pôsobenie je nositeľom viacerých ocenení.

„Myslím si, že toto dielo je ukončené. Ide o sedemnásťročnú prácu, to však neznamená, že nebudú vznikať ďalšie publikácie. Tak, aby sa pohyb v živote nikdy nezastavil,“ uviedol prof. Peter Šimko vo videovizitke Krištáľového krídla.

Ako povedal vo svojej ďakovnej reči, už samotná nominácia bola silným signálom toho, „že niekto si vzal našu prácu do rúk a povedal si, že ju treba oceniť.“ Poukázal i na to, že biela medicína sa počas pandémie posunula do úzadia. Práve tá je zodpovedná za kvalitu nášho života.

„Chirurgia je charakteristická tímovou prácou. Princípmi chirurgie sme ukončili stavbu pyramídy, ktorú začal profesor Siman. Myslím si, že Princípy chirurgie v rozsahu viac ako 6 000 strán budú studnicou pre vzdelávanie chirurgov súčasnosti i budúcnosti,“ zhrnul prof. Peter Šimko.

Na záver taktiež prezradil, čo ho trápi: „Myslel som si, že kapitoly z vojnovej medicíny, zostanú iba v teoretickej rovine. Tie sa však dnes stávajú realitou.“

Top lekár na Slovensku

Pavol Funtál

Profesor Peter Šimko sa stal v roku 2013 Top lekárom na Slovensku v chirurgii.

Prečítajte si rozhovor uverejnený v publikácii Top lekári na Slovensku II, ktorá vyšla v roku 2013: Úrazová chirurgia nie je ako auto, kde stačí vymeniť správny modul

Na úrazovej chirurgii, ako sám hovorí, zaparkoval pred viac ako tridsiatimi rokmi, a odvtedy jej zostal verný. Mal šťastie, že jeho učiteľom bol prof. Čársky, ktorý ho naučil neliečiť röntgenovú snímku či laboratórny nález, ale liečiť pacienta až po jeho komplexnom zhodnotení.

Veľmi rád počúva dobrú muziku. Keď si potrebuje oddýchnuť, pustím si doma napríklad 70. roky a riadne nahlas...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 14:03