StoryEditor

Vlaňajšok patril vedcom. Teraz sú na prestížne ocenenie nominovaní výlučne lekári

19.03.2022, 06:00
Autor:
(mt)(mt)
Meno laureáta v kategórii Medicína a veda spoznáme v nedeľu.

Krištáľové krídlo každý rok oceňuje významné osobnosti Slovenska v rôznych oblastiach. V kategórii Medicína a veda reagovala odborná porota na silnú požiadavku spoločnosti oceniť predovšetkým osobnosti z oblasti zdravotníctva.

Všetci traja nominovaní sú lekármi a ich práca je dobre známa pacientskej aj odbornej verejnosti.

Nomináciu odbornej poroty získal prof. MUDr. Mgr. Miloš Jeseňák, PhD., MBA, Dott.Ric., MHA, FAAAAI, ktorý ako jeden z mála lekárov v odbore klinickej imunológie a alergológie pracuje s detskými aj dospelými pacientmi. V projekte Zdravotníckych novín Top lekári na Slovensku dostal minulý rok ocenenie Top lekár v špecializácii klinická imunológia a alergológia.

Prof. Jeseňák je primárom Oddelenia klinickej imunológie a alergológie a špecialistom pre zriedkavé choroby na Klinike detí a dorastu Jesseniovej lekárskej fakulty UK a Univerzitnej nemocnice Martin, pôsobí aj na tamojšej Klinike pneumológie a ftizeológie.

​Primárne sa venuje zriedkavým ochoreniam z oblasti imunoalergológie, ako sú vrodené poruchy imunity, problematika dedičného angioedému či vrodených syndrómov periodických horúčok.

Druhou veľkou oblasťou, ktorej sa venuje, je očkovanie v špeciálnych situáciách, kontraindikácie očkovania a vyhodnocovanie reakcií po očkovaní. Treťou oblasťou sú ťažké rezistentné formy alergických ochorení a ich liečba. Venuje sa primárne zriedkavým geneticky podmieneným ochoreniam z oblasti klinickej imunológie. Je autorom a spoluautorom mnohých vedeckých a odborných prác v domácich a zahraničných recenzovaných periodikách a zborníkoch, ako aj autorom a spoluautorom viacerých domácich aj zahraničných monografií.

Je členom redakčných rád viacerých domácich aj medzinárodných vedeckých časopisov ako aj viacerých medzinárodných odborných pracovných skupín a spoločností. Aktívne prednáša na domácich a zahraničných odborných podujatiach. Spolu s kolegami vydal v júni roku 2021 Vademékum očkovania proti COVID-19, ktoré je návodom, ako postupovať v jednotlivých špeciálnych situáciách pri očkovaní proti tomuto ochoreniu.

Všeobecná lekárka

MUDr. Adriana Šimková, PhD., pôsobí ako všeobecná lekárka a internistka v Pezinku, kde poskytuje zdravotnú starostlivosť vyše 4 500 pacientom. Je prvou všeobecnou lekárkou nominovanou na ocenenie Krištáľové krídlo.

MUDr. Šimková vykonáva popri ambulantnej praxi aj funkciu hlavnej odborníčky ministerstva zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo a je autorkou viacerých štandardných diagnostických a terapeutických postupov.

​Publikovala rady pre pacientov s COVID-19. Pre lekárov prvého kontaktu vypracovala odborné usmernenie manažovania liečby COVID-pozitívneho pacienta v prednemocničnej starostlivosti, aplikovateľné ako v domácom prostredí tak aj pre poskytovateľov ADOS.

Keď v apríli 2020 zasiahla pandémia Domov sociálnych služieb v Pezinku, prevzala starostlivosť o klientov aj zamestnancov a do dnešného dňa v tomto zariadení pôsobí ako všeobecná lekárka.

Podľa hesla „Kde je vôľa, tam je cesta“ považuje svoju prácu za poslanie a svojím prístupom k pacientom, kontinuálnym vzdelávaním sa a osobným nasadením zatraktívňuje všeobecné lekárstvo pre nasledujúce generácie mladých lekárov.

Ako vníma svoju nomináciu na Krištáľové krídlo? „Nominácia je pre mňa odpoveďou na otázku, či moja práca, prístup a vynaloženie úsilia pre pacientov a kolegov je zmysluplná. Aj keď covidove obdobie je náročné, lepšie som spoznala samu seba. Zistila som, že viem robiť pod tlakom a s rozvahou. Mám dobrý pocit, svoju prácu robím rada a budem ju robiť, kým budem vládať. Neviem, či niekto z hlavných odborníkov predo mnou to mal také búrlivé. Aj keď určite počas svojho pôsobenia riešili rôzne problémy, išlo vlastne o pokojné obdobia. Smejem sa, že som covidová odborníčka a ako bonus ešte aj hlavná... A verím, že láska k nášmu povolaniu, v tomto období priam poslaniu, zvíťazí aj nad pocitmi rezignácie a únavy, ktoré dnes mnohí zažívame,“ hovorí lekárka.

Špičkový chirurg

Tretím nominovaným je prof. MUDr. Peter Šimko, CSc.  Špičkový odborník v oblasti chirurgie je dlhoročným hlavným odborníkom MZ SR pre úrazovú chirurgiu. Viac ako dve dekády ako prednosta vedie Kliniku úrazovej chirurgie LF SZU a UNB Nemocnice akademika Ladislava Dérera v Bratislave a v súčasnosti ako rektor Slovenskú zdravotnícku univerzitu.

Počas svojho pôsobenia úspešne operoval tisícky pacientov vrátane najvyšších ústavných činiteľov a spoločensky významných osobností. Je autorom viac ako stovky vedeckých publikácií, početné z nich sú zverejnené v zahraničných periodikách európskeho a svetového významu. V roku 2021, s ročným posunom spôsobeným pandémiou, uviedol do života záverečný piaty diel veľkolepého projektu profesora Jaroslava Simana Princípy chirurgie, ktorého relevantnú časť tvoria cenné kapitoly o úrazovej chirurgii. Za svoje vysoko odborné pôsobenie je nositeľom viacerých ocenení.

Jeho mottom je tvrdenie „Život je pohyb.“

„Podstata nášho života je pohyb. Vystihol to už 300 rokov pred n.l. Aristoteles svojim výrokom “život je pohyb”, platiacim dodnes. Na našej Klinike úrazovej chirurgie týmto výrokom motivujem našich pacientov s celou škálou poranení a po rôznych operáciách na včasnú mobilizáciu a rehabilitáciu a tak k návratu do normálneho života. Iba mobilizáciou, teda pohybom sa aj u starších problémových pacientov dá predísť rôznorodým medicínskym komplikáciám. Musím povedať, že to funguje,“ hovorí prof. Šimko.

Finálový večer

Kto z trojice nominovaných sa stane laureátom, to sa dozvieme počas slávnostného udeľovania cien Krištáľové krídlo v nedeľu 20. marca 2022.

Vlani sa laureátmi Krištáľového krídla v kategórii Medicína a veda stali vedci Boris Klempa a Pavol Čekan.

Ocenenie dostali za významný príspevok v boji proti pandémii COVID-19 na Slovensku prostredníctvom vývoja série certifikovaných PCR testov na detekciu vírusu SARS-CoV-2, za aktívnu účasť v kontrole šírenia vírusu pomocou testovania a darovania testov pre spoločnosť a za významný podiel na odbornom informovaní verejnosti o problematike pandémie.

01 - Modified: 2021-12-04 10:31:33 - Feat.: 0 - Title: Top lekár Miloš Jeseňák: Ak je niekto agresívny a nemá záujem diskutovať, nestrácam už energiu ani čas 02 - Modified: 2022-01-19 16:28:58 - Feat.: 0 - Title: Hlavná odborníčka o predpisovaní liekov: Treba upokojiť vášne a stopnúť zneisťovanie pacientov 03 - Modified: 2021-08-11 07:24:51 - Feat.: 0 - Title: Z drahých liekov proti covidu budú profitovať nezaočkovaní pacienti
01 - Modified: 2024-04-22 09:52:48 - Feat.: - Title: Príbeh z tiesňovej linky 155: Veronika sa rozhodla zomrieť 02 - Modified: 2024-02-29 08:30:49 - Feat.: - Title: Poznámka: O skúsenostiach v medicíne 03 - Modified: 2024-02-13 08:34:38 - Feat.: - Title: Skončí sa zvyšovanie počtu medikov len zbytočne vyhodenými peniazmi? Rozhodnú viaceré faktory 04 - Modified: 2024-01-18 10:07:02 - Feat.: - Title: Lekárske fakulty budú môcť prijať o 150 študentov viac 05 - Modified: 2024-01-10 13:54:17 - Feat.: - Title: Analýza: Dožívame sa o roky menej. Porovnanie zdravotníctva u nás a vo vyspelých krajinách
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 11:55