StoryEditor

Lekár zo Spiša: V tretej vlne sa budeme musieť viac spoliehať na seba v regiónoch

28.05.2021, 10:00
Zákaz čerpať dovolenku počas pandémie nepokladám za šťastné riešenie, hovorí MUDr. Martin Šimo, námestník pre liečebno-preventívnu starostlivosť v Nemocnici Spišská Nová Ves.

Rozbiehate odloženú operatívu. Ako sa vám to darí?

Podľa odporúčania ministerstva zdravotníctva je možné realizovať odkladné a plánované výkony s tým, že musíme zohľadniť aktuálnu situáciu v regióne, počet hospitalizovaných covidových pacientov, dostupnosť personálu a mali by sme uprednostniť menšie výkony. Hlavným dôvodom, prečo by to mali byť menšie a krátke výkony, je zníženie rizika, aby pacient neskončil na JIS a nezaťažovali sme intenzivistické lôžka, ktoré ešte stále potrebujeme pre covidových pacientov. Každý pacient, ktorý bol indikovaný na odložený výkon, bol poučený o tom, že ak sa mu stav komplikuje, musí prísť na kontrolu a termín operácie sa prehodnotí. Vzhľadom na trvanie zákazu plánovanej operatívy už časť pacientov absolvovala operačné riešenie, pretože sa z plánovaného výkonu stal akútny alebo len krátkodobo odložiteľný.

S akými typmi výkonov ste začali?

Začali sme robiť plánované výkony v brušnej chirurgii, operácie hernií, žlčníka, ciev, teda výkony, kde nepredpokladáme komplikácie a kde pacient v rámci predoperačného vyšetrenia môže absolvovať aj PCR testovanie.

Je citeľný nával na niektoré oddelenia v súvislosti so zlepšujúcou sa epidemiologickou situáciou?

Najväčšia požiadavka je na oddelenia, kde sú plánované hospitalizácie kvôli chronickým ochoreniam, ide najmä o ochorenia pohybového aparátu, ortopedické ochorenia. Títo pacienti pretrpeli celé covidové obdobie a teraz sa dožadujú liečby na zmiernenie ťažkostí. O tento typ hospitalizácie je najväčší záujem. Čo sa týka operatívy, záujem je zatiaľ zvládnuteľný. Časť pacientov dokonca prehodnotila plánované výkony, lebo sami u seba spochybnili ich potrebu, napríklad pri operácii varixov. V niektorých prípadoch boli výkony realizované v akútnom režime, niektorí pacienti čakajú na výraznejšie zlepšenie situácie, predsa len nemocničné prostredie stále vzbudzuje obavy z hľadiska rizika nákazy.

Koľko lôžok máte aktuálne reprofilizovaných?

Stále platí modifikovaný príkaz ministra zdravotníctva, čiže máme udržiavať isté percento lôžkového fondu, najmä kyslíkových a intenzivistických lôžok pre covidových pacientov, pričom kapacita sa odvíja od aktuálnej situácie. Vieme poskytnúť plnú reprofilizovanú kapacitu lôžok ako v minulosti, aktuálne sme počet kyslíkových lôžok redukovali, stále máme k dispozícii 27 lôžok. Časť interného oddelenia sme už otvorili v pôvodných priestoroch aj pre necovidových pacientov.

Aká je aktuálna situácia na oddelení anestéziológie a multiodborovej intenzívnej starostlivosti?

Na kyslíkových lôžkach je desať pacientov, situácia sa kontinuálne zlepšuje. Počet ventilovaných pacientov klesá, tento týždeň z 5 na 3 pacientov. Kapacitu lôžok stále držíme, a to si vyžaduje približne rovnaký personál, takže situácia sa z prevádzkového hľadiska veľmi nezmenila. Pre intenzivistický úsek je to veľmi náročné obdobie. Aj ostatní kolegovia sa tiež museli prispôsobiť veľkým zmenám, ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 09:28