StoryEditor

Advokát a súdny znalec: Za zlé vedenie zdravotnej dokumentácie je pomerne vysoká pokuta

30.04.2021, 10:00
Od 1. mája bude účinná novela zákona č. 581/2004 Z. z. o zdravotných poisťovniach a dohľade nad zdravotnou starostlivosťou. O nastávajúcich zmenách hovorí advokát zo spoločnosti Kinstellar a súdny znalec doc. JUDr. MUDr. Peter Kováč, PhD. et PhD.

Novela zákona 581/2004 prináša zmeny pre Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (úrad), pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti aj podávateľov podnetov. Ide o dobré zmeny?

Treba povedať, že väčšina z tých zmien sú zmenou k lepšiemu. Podstatná zmena, ku ktorej dochádza od prvého mája, je podrobnejšia úprava takzvaného dohľadového konania. Teda toho konania, ktoré úrad vykonáva, keď dostane podnet, že nejakému pacientovi nebola poskytnutá zdravotná starostlivosť správne.

Tým, že zmeny sú vo viacerých oblastiach, ktorá je najpodstatnejšia pre zdravotníkov?

Jednou z veľmi dôležitých zmien pre každého zdravotníka je, že touto novelou úrad dostal v rámci dohľadu nad zdravotnou starostlivosťou kompetenciu dohliadať na správne vedenie zdravotnej dokumentácie. To by nebolo samo osebe problematické, ale za zlé vedenie zdravotnej dokumentácie je možné uložiť dokonca aj pomerne vysokú pokutu. K tomu sa ešte určite dostaneme. Nesprávne vedenie zdravotnej dokumentácie je veľmi rozšírený problém.

Ďalšou zmenou, ktorá sa udiala, je rozdelenie dohľadov na tie, keď pacient prežil a keď pacient neprežil. V prípade, že došlo k úmrtiu pacienta, úrad je vždy povinný vykonať dohľad na mieste. Vždy je povinný získavať informácie priamo z originálu zdravotnej dokumentácie a dokonca je povinný zisťovať aj skutočný stav materiálno-technického vybavenia a personálneho zabezpečenia poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Tu si dovolím podotknúť, že zisťovanie materiálno-technického vybavenia a personálneho zabezpečenia poskytovateľa zdravotnej starostlivosti môže predstavovať zábavu na dlhé zimné večery. Dohľadová skupina si v tejto oblasti zrejme užije – už si predstavujem hlúčik ľudí motajúcich sa po centrálnom príjme s papierom, kde si zaškrtáva nájdený fonendoskop, teplomer, liekovú skrinku. Pritom zistenie, že skupina si odškrtá všetko pri výkone dohľadu, ešte neznamená, že takáto výbava tam bola aj v čase, keď sa ošetroval pacient, pri ktorom sa preveruje správne poskytnutie zdravotnej starostlivosti. Vieme, ako to vyzerá v nemocniciach, takže zisťovať, či naozaj bol dodržaný počet zdravotných sestier na počet pacientov a počet lekárov, je naozaj vec, ktorá môže byť pre niektoré zdravotnícke zariadenia veľmi problematická. No na druhej strane, toto je prvýkrát, že v prípade úmrtia je pri dohľade presne stanovené, čo treba urobiť.

Čo nastane, ak sa zistí v personálnom zabezpečení pochybenie?

Ak to bude v rámci prvého núdzového stavu, ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-02-22 08:20:37 - Feat.: 0 - Title: Lekárov čakajú zmeny. Podnety nespokojných pacientov sa budú prešetrovať podľa nových pravidiel
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 16:27