StoryEditor

Primárka ARO Národného onkologického ústavu: Z ventilácie sme za celú vlnu covidu odpojili štyroch pacientov

26.03.2021, 06:20
Primárka ARO Národného onkologického ústavu a koaličná poslankyňa zo Za ľudí MUDr. Andrea Letanovská, PhD., hodnotí takmer ročné pôsobenie Mareka Krajčího, opisuje situáciu na ich oddelení aj to, či očakáva odchod zdravotníkov po pandémii.

Ako by ste zhodnotili takmer ročné fungovanie bývalého ministra Mareka Krajčího?

Mala som v ňom veľké nádeje, pretože v predvolebných diskusiách to vyzeralo, že máme zhodu, že sa mu pozdávajú naše návrhy v programe, že máme veľmi podobné smerovanie. Plus veľmi dobre sa mi s ním komunikovalo. Mala som však zároveň dve obavy. Jedna bola, že to nemajú pripravené a že budú robiť ad hoc, lebo hnutie OĽaNO dlho pred voľbami ešte nemalo program. Dlho sme boli nechávaní len v tom, že jemu sa pozdávajú naše veci, ale my nevieme, čo majú v pláne.

Druhá obava bola, že z niektorých jeho vyjadrení už vtedy bolo cítiť ťah na centralizáciu, zoštátňovanie. Žiaľ, obidve tieto obavy sa potvrdili. A nádej, že je veľmi dobrý diskutér, dobre komunikuje, že sa mu pozdávajú naše návrhy, tak to úplne vyprchalo, lebo sa stal človekom, ktorý vôbec nekomunikoval. Rôzne skupiny, profesijné, stavovské, odborové, pacientske komory, všetci mali rovnaký problém, veľmi zle sa s ním komunikovalo.

Ani s vami ako koaličnou partnerkou?

Tým, že sme mali veľa vecí, na ktorých nám záležalo, ktoré sme chceli presadiť, mysleli sme si, keď minister rieši pandémiu, že my by sme mu mohli pomôcť menšími reformami. Snažila som sa za každú cenu získať pre moje návrhy podporu ministerstva, ale nikto na to vôbec nereagoval. Zároveň tiež musím povedať, že sme sa dostali na pár konštruktívnych sedení vďaka štátnemu tajomníkovi doktorovi Stachurovi. Javilo sa mi, že ocenil, že niekto má niečo pripravené a ponúka aj pomoc. Vyzeralo to veľmi priaznivo, dohodli sme na ďalšom postupe a aj tak sa to nakoniec skončilo. Ja čítam za tým to, že bariéra bol minister.

Na jeseň sa začalo ukazovať, že niektoré veci vôbec nezvláda od komunikácie po manažment nemocníc, že to nefunguje dobre. Samozrejme, pri narušenej komunikácii sa začal minister uzatvárať do seba, a ako keby sme mali stále väčší blok medzi sebou. Zhodnotila by som to ako dosť nešťastný rok.

A čo hovoríte na demisiu ministra?

Stalo sa nevyhnutným krokom, nevyhnutnou podmienkou ďalšieho fungovania a zmysluplného riadenia rezortu, aby sa ten človek vymenil na ministerstve. Čísla boli zlé, kríza v nemocniciach kulminovala, situácia bola katastrofálna a potrebovali sme niekoho, aby sa toho ujal a začal to robiť inak. Naša strana, a aj strana Sloboda a Solidarita, vzniesla požiadavku, aby bol minister vymenený.

Ak sa mám vyjadriť k tlačovke k jeho odchodu, pripadalo mi to neadekvátne. Ľudsky rozumiem, že ho to stálo veľa energie, dal do toho určite veľa, to nikto nespochybňuje, ale jeho odchod je následkom toho, že to nezvládal a potrebovali sme niekoho schopnejšieho, kto ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 16:38