StoryEditor

O napojení pacientov na ventilátor rozhodne počet bodov. Šéf etickej komisie: V kríze je to nevyhnutné

11.03.2021, 07:17
Rozhodovanie má byť spravodlivé a transparentné. Príchod pacienta s lepšou prognózou nikdy nesmie znamenať dôvod na ukončenie intenzívnej starostlivosti u pacienta s horšou prognózou, hovorí predseda Etickej komisie ministerstva zdravotníctva prof. MUDr. Jozef Glasa, CSc., PhD.

Ako člen odbornej pracovnej skupiny ste spolupracovali na príprave odborného usmernenia o indikácii intenzívnej starostlivosti v situácii krízy a obmedzených kapacít v zdravotníckych zariadeniach z dôvodu pandémie ochorenia Covid-19. Tento materiál hovorí o triedení pacientov. O čo konkrétne pri triáži ide?

O výber pacientov na poskytnutie nedostatkového druhu urgentnej alebo neodkladnej zdravotnej starostlivosti. Musí sa urobiť vždy v situácii tzv. nedostatku vzácnych zdrojov. Je bežnou úlohou záchranárov a lekárov urgentnej medicíny pri riadení zásahov pri hromadných nešťastiach, haváriách či prírodných katastrofách (medicína katastrof). V kontexte intenzívnej starostlivosti ide najmä o nedostatok kvalifikovaných zdravotníckych pracovníkov - najmä lekárov a sestier, o potrebné priestory zdravotníckych zariadení, lôžka, prístrojové vybavenie ako prístroje na umelú pľúcnu ventiláciu a ďalšie, zdravotnícke pomôcky, lieky. 

V našom prípade je hlavnou, i keď nie jedinou príčinou nedostatku vzácnych zdrojov prebiehajúca pandémia ochorenia Covid-19, ktorej, dúfajme, už vrcholiacu druhú vlnu u nás práve prežívame. S nárastom počtov pacientov, osobitne pacientov s ťažkým priebehom ochorenia, hrozí či, žiaľ, aktuálne nastáva, vyčerpanie kapacít zdravotníckych zariadení na poskytovanie intenzívnej starostlivosti. Na oddeleniach anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM), jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) či na reprofilizovaných lôžkach, umožňujúcich takúto starostlivosť. 

Ak je na OAIM či JIS posledné voľné lôžko, sme na hranici alebo už za hranicou zahltenia kapacít intenzivistických pracovísk?

Vážna krízová situácia nastáva skôr – a musí sa posudzovať v rámci väčšieho regiónu. Na Slovensku hovoríme skôr o celoštátnom pohľade, keďže do istej miery je možné, ako sa to aj, už dlhšie, s veľkým nasadením potrebných prostriedkov deje, presunúť pacienta na voľné lôžko, takpovediac, „na druhom konci republiky“. Situácia, vyžadujúca vyhlásenie triáže nastáva zvyčajne už vtedy, keď je obsadených 80-85% kapacity lôžok na JIS/OAIM, prípadne vrátane reprofilizovaných lôžok, umožňujúcich potrebnú intenzívnu starostlivosť.

Chcel by som zdôrazniť, keďže si to ľudia bežne neuvedomujú, že všetko, čo sa zo strany vlády - a normálne, obetavo spolupracujúcich občanov - deje v rámci tzv. pandemických COVID-19 opatrení, smeruje aj k tomu, aby takáto situácia pokiaľ možno vôbec nenastala. Respektíve, aby jej trvanie bolo čo najkratšie. V posledných týždňoch napríklad tiež vidíme snahu ministerstva zabezpečiť hospitalizovanie sloven...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-02-26 05:51:32 - Feat.: 0 - Title: Primárka Špiláková: K ivermektínu som trošku skeptická. Ako všetky antiparazitiká má veľa nežiadúcich účinkov 02 - Modified: 2021-03-05 05:54:10 - Feat.: 0 - Title: Pacienti s akútnymi stavmi prichádzajú do nemocnice neskoro
01 - Modified: 2024-04-18 07:45:26 - Feat.: - Title: Ako sanitári či praktické sestry môžu pracovať aj študenti, navrhuje vláda 02 - Modified: 2024-04-25 09:52:43 - Feat.: - Title: Rezort zdravotníctva pripravuje nové skríningové programy 03 - Modified: 2024-04-22 08:48:58 - Feat.: - Title: Vláda schválila vojenskú nemocnicu v Prešove. Obrana bude stavať aj škôlky, glosuje opozičný poslanec 04 - Modified: 2024-04-18 09:22:50 - Feat.: - Title: Koniec benefitov na zuby, financie majú ísť ambulanciám 05 - Modified: 2024-04-17 07:17:46 - Feat.: - Title: Vláda chystá oddlženie nemocníc a výstavbu novej v Prešove
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 13:48