StoryEditor

Riaditeľ dohľadu nad zdravotným poistením: Máme podnety, že niekto zneužíva systém a prepoistil aj ľudí, ktorí to nechceli

25.02.2022, 17:06
Čaká Všeobecnú zdravotnú poisťovňu ozdravný plán? Bude sa regulovať zisk?

Aj o finančnej situácii zdravotných poisťovní hovorí Mgr. Peter Pavlovič, riaditeľ sekcie dohľadu nad zdravotným poistením Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

V rozhovore sa dozviete:

  • Čo znamená dohľad nad zdravotným poistením
  • Ako vyzerá dohľad v zdravotných poisťovniach
  • Čo sprevádzalo prepoisťovaciu kampaň a čo všetko odhalil Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou
  • Aká je finančná situácia zdravotných poisťovní u nás
  • Aká je strata Všeobecnej zdravotnej poisťovne a či jej hrozí od marca ozdravný plán

Čo v praxi znamená dohľad nad zdravotným poistením?

Dohľad nad zdravotným poistením znamená kontrolovať činnosť zdravotných poisťovní, či táto je vykonávaná v súlade so zákonom č. 581/2004 Z. z. a č. 580/2004 Z. z. a so súvisiacimi všeobecne záväznými právnymi predpismi, a dohliadať na fungovanie systému verejného zdravotného poistenia.

Keď zistíme, z vlastnej činnosti alebo na základe podnetov poistencov, v činnosti zdravotnej poisťovne nedostatky, ktoré spočívajú v porušení zákona, pristupujeme k ukladaniu sankcií, ktoré sú určené zákonom č. 581/2004 Z. z.

Najčastejšie uplatňovanou sankciou sú pokuty. Snažíme sa však v systéme pôsobiť predovšetkým preventívne, aby tento systém fungoval bezproblémovo, využívame teda aj formu ukladania opatrení na odstránenie zistených nedostatkov. Sankcia totiž v mnohých prípadoch nerieši samotné merito veci.

Čiže chodievate aj do terénu?

Áno, vykonávame dohľad aj priamo v zdravotných poisťovniach. Minulý rok sme urobili 536 dohľadov, z toho na mieste 24 a 512 bolo dohľadov na diaľku. Dohľadovú činnosť v minulom roku vo významnej miere ovplyvnila pandémia ochorenia COVID-19, čo do určitej miery ovplyvnilo realizáciu výkonu dohľadu v zdravotných poisťovniach. Veľa vecí riešime elektronicky.

Máte dostatok kapacít?

Na úrade pracuje okolo 400 ľudí, na dohľadoch nad zdravotnými poisťovňami je reálne 10 zamestnancov. Robíme, čo sa dá, hlavne keď sú problémy, ako bola prepoisťovacia kampaň s množstvom podnetov.

Ľudia sa sťažujú, že došlo k zmene ich zdravotnej poisťovne bez ich vedomia, že zo strany osôb, ktoré s nimi prihlášku spísali, boli poskytnuté zavádzajúce či nepravdivé informácie, že boli zneužité ich osobné údaje. Úrad musí tieto skutočnosti preveriť a zistiť, či zdravotná poisťovňa pochybila alebo nie.

Všetky náležitosti sa musia investigovať. Do budúcnosti chceme na úrade posilniť túto sekciu, aby sa viac ľudí venovalo zdravotným poisťovniam, aby úrad fungoval viac dozorujúco, že naozaj dáva pozor na systém.

Historicky sme trochu personálne pod kapacitou, ale dohľady sa nám darí uzatvárať spravidla v lehote do 90 dní, pričom zákonná lehot...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 12:55