StoryEditor

DOC. MUDR. OĽGA ČERVEŇOVÁ, PHD.:Skríning dáva šancu na úplné vyliečenie

06.02.2013, 23:00
Prednostka I. detskej kliniky Lekárskej fakulty UK a Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave a nositeľka ceny krištáľové krídlo za rok 2012, patrí medzi najvýznamnejšie osobnosti našej pediatrie. Presadila celoslovenský skríning vrodených chýb obličiek a močových ciest u novorodencov, čo prispelo k zavedeniu včasnej modernej diagnostiky a adekvátnej liečby detí.

Sú podľa vás, aj v súvislosti s Krištáľovým krídlom, ktoré ste pred pár dňami získali, lekári v súčasnosti dostatočne spoločensky ocenení?

Musím povedať pravdu, že nie sú docenení dostatočne. Za jedného reformného ministra zdravotníctva sa vytvorila v spoločnosti atmosféra, ako keby bol lekár nepriateľ pacienta. Začalo sa hovoriť, že pacient je klientom... Aký môže byť pacient klient? Klient môže byť v banke, v obchode, ale trpiaci a chorý človek je vždy pacientom, nie klientom. Vari môžu byť klientmi naši novorodenci a deti, ktorým tu pomáhame zo všetkých síl? Keď budeme vnímať pacienta ako klienta, tak sa skutoč...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 22:58