StoryEditor

Riešenie nedostatku zdravotníkov majú v rukách sami lekári a sestry

17.10.2018, 00:00
Bola pri reforme za čias ministra Zajaca. Dnes vidí riešenia problému s nedostatkom zdravotníkov v nových modeloch organizácie zdravotnej starostlivosti. Mgr. Henrieta Tulejová, M.S.

Problém s chýbajúcimi lekármi v niektorých regiónoch a špecializáciách sa stupňuje, v nemocniciach je málo sestier. Ministerstvo zavádza štipendiá pre študentov ošetrovateľstva, zvyšuje počty medikov. Bude to stačiť?

Nie je to udržateľný stav, a to povedalo aj samo ministerstvo. Riešenie nie je ľahké. Nevýhoda je, že to hasíme v poslednej možnej chvíli, hoci už dlhé roky vieme, že nám starnú lekári aj sestry a že ich bude nedostatok. To, čo spravilo ministerstvo, je dobrý začiatok a treba ísť ďalej.

Aké kroky by mali nasledovať?

Treba využiť projekt stratifikácie nemocníc na to, aby sa skoncentroval skúsený zdravotnícky personál do strategických nemocníc. Výskumy ukazujú, že nemocnice s vyšším počtom sestier na počet pacientov majú nižšiu úmrtnosť a naopak, ich nižší počet a zvýšená pracovná záťaž sú spájané s negatívnymi výsledkami pre pacientov, ako sú pády a chyby v medikácii. Okrem toho treba ďalej pracovať na posilňovaní kompetencií nelekárskych pracovníkov, to znamená zdravotných sestier a praktických sestier. A tiež vypĺňať tú úroveň pod nimi ďalšími pracovníkmi. Či už to budú iní zdravotnícki pracovníci, sanitári alebo aj administratívni pracovníci.

Chápem to správne, že sestry by sa mali vzdať časti svojich povinností?

Ide o to rozdeliť prácu sestry na tú, ktorá sa viac týka pacienta, ošetrovateľstva, je viac klinická. Tu sa už dejú dobré kroky. Už na začiatku tohto roka ministerstvo schválilo posilnenie kompetencií sestier, čo je v súlade so zahraničnými trendmi. No nie je možné sestrám prácu a kompetencie len pridávať, ale je potrebné im nejakú časť práce zobrať. Sestry hovoria, že majú veľmi veľa papierovej práce, že administratívnou prácou trávia veľa času, a toto je niečo, čo by za nich mohol robiť človek, ktorý má stredoškolské vzdelanie a bol by zaučený a venoval by sa hlavne tejto administratíve. Takto im umožníme, aby venovali viac času pacientovi, viac sa venovali jeho edukácii, ale robili aj širšie spektrum zákrokov vrátane niektorých zákrokov, ktoré dnes vykonáva lekár.

Hovoríte o úplne nových rolách nelekárskych pracovníkov?

Áno, a uvediem aj niekoľko ďalších príkladov, o ktorých veľa hovoríme s našimi študentmi. V USA pôsobia vyškolené zdravotné sestry, tzv. advanced practice nurse, ako manažérky hospitalizačného prípadu, tzv. case managers. Napríklad sa starajú o pacientov hospitalizovaných pre srdcové zlyhanie nielen počas ich pobytu v nemocnici, ale až tri mesiace po prepustení do domácej starostlivosti. V Holandsku majú špecializované zdravotné sestry, tzv. nurse practitioners, v kompetencii komplex...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 18:17