StoryEditor

Špeciálny prístroj sa používa len u nás a v Amerike

24.10.2018, 00:00
Ďalšie úspešné martinské pracovisko. Na Slovensku máme jedno z dvoch pracovísk na svete, kde vyvinuli prístroj na meranie kinematiky cílií respiračného traktu. O ďalšom úspešnom pracovisku v UN Martin porozprával MUDr. Peter Ďurdík, PhD.

Prečo ste sa prihlásili do TOP inovácií v zdravotníctve 2018?

V rámci tímu lekárov na Klinike detí a dorastu Univerzitnej nemocnice Martin sme sa dohodli, že niektoré dlhodobejšie vedecko-výskumné aktivity, ktoré realizujeme na klinike, budeme prezentovať na Slovensku. Aby sa aj ľudia dozvedeli, že takéto možnosti existujú a že sa takéto vedecko-výskumné aktivity na Slovensku realizujú. Dohodli sme sa na prezentovaní niektorých projektov. Jedným z nich je aj hodnotenie kinematiky riasiniek. Cieľom je správne a objektívne diagnostikovať pohyblivosť riasiniek a tým eliminovať, resp. minimalizovať v minulosti používané subjektívne hodnotenie lekárom. Poruchy očisťovania dýchacích ciest sú dlhodobý problém v pediatrii, v poslednom čase dokonca nielen v pediatrii, ale aj v dospelej populácii.

O aké ochorenie ide?

Ide o skupinu viacerých ochorení, ktoré sa spoločne nazývajú ciliopatie. Predstavuje to všetky poruchy pohybu riasiniek (nepohyblivé, spomalené, zrýchlené, nekoordinované), ktoré môžu byť genetické alebo aj získané. V minulosti Kartagenerov syndróm, ktorý v súčasnosti patrí do skupiny ochorení primárna ciliárna dyskinéza. Primárna ciliárna dyskinéza je zriedkavé genetické ochorenie tzv. orphan diseases (pozn. vzácne ochorenia). Na Slovensku sa podľa dostupných údajov narodia približne dve deti za rok s takýmto ochorením. Klinické prejavy nie sú charakteristické, najčastejšie dominujú opakované infekcie horných a dolných dýchacích ciest, a preto ich diagnostika je komplikovaná a často zdĺhavá.

Postihu...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 16:43