StoryEditor

Štát musí chytiť opraty riadenia svojich nemocníc a zreformovať ich

19.07.2019, 00:00
Čo sú najväčšie problémy slovenského zdravotníctva, potrebujú lieky na výnimku pravidlá? A aj o plánoch zrušiť krížové vlastníctvo rozpráva Oskar Dvořák, expert strany SPOLU na zdravotníctvo.

Čo je podľa vás najzávažnejší problém v slovenskom zdravotníctve?

Vidím štyri základné problémy. Prvý – zhoršuje sa dostupnosť zdravotnej starostlivosti. Niektorí ľudia musia ísť o tretej ráno čakať pred nemocnicu, aby sa dostali k lekárovi. Druhý – rozpadávajú sa a plesnivejú nám nemocnice, máme obrovský investičný dlh. Tretí – rastie nedôvera ľudí v kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Štvrtý – práca v slovenskom zdravotníctve je neatraktívna, odchádzajú nám zdravotníci.

Vaša strana predstavila program pre zdravotníctvo. Čo sú hlavné priority?

Musíme sa sústrediť na starostlivosť o zdravie ľudí. Je známe, že systém zdravotnej starostlivosti vplýva na zdravotný stav len 20 percentami, zvyšných 80 percent tvorí okrem genetiky strava, zdravý pohyb, environmentálne vplyvy, imunizácia, základná hygienická infraštruktúra. A toto musí byť naša priorita. Prevencia je najlepší liek.

Akými opatreniami chcete predchádzať obezite, obmedziť fajčenie a nadmernú konzumáciu alkoholu?

Rozdelil by som to na dve oblasti. Sú medzisektorové oblasti, kde musí spolupracovať viacero ministerstiev, potrebujete silné politické odhodlanie a politickú silu. Musíme napríklad začať so vzdelávaním detí alebo s bojom za zdravé životné prostredie. Druhou oblasťou sú zásahy, ktoré môžeme robiť priamo v zdravotníctve, aby sa zvyšovala starostlivosť o zdravie, nielen liečba. Poviem tri, ktoré sa dajú urobiť sústredene a rýchlo.

Prvý, máme veľmi dobrú štruktúru regionálnych úradov verejného zdravotníctva, kde máme poradne zdravia. Tie by sme mali lepšie nadviazať na všeobecných lekárov, pediatrov a všeobecne na lekárske ambulancie. Na týchto miestach by mali ľuďom pomôcť zdravšie žiť, prestať fajčiť či lepšie sa stravovať.

Druhý, mali by sme zaviesť kvalitatívne kontrakty u lekárov, aby sa nesústredili len na platbu z kapitácie alebo za počet výkonov. Ak bude poskytovať kvalitu bez komplikácii, bude lepšie platený.

A tretí, motivácia pacientov, ak sa bude niekto starať o svoje zdravie, bude chodiť na preventívne prehliadky, bude sa očkovať a podobne, tak mu zdravotná poisťovňa bude môcť znížiť poistné. Tie opatrenia sú beh na dlhé trate, nehovoríme, že sa to podarí za pol roka, ale je nutné začať. Nemôžeme to odkladať ďalších 12 rokov.

V programe vo viacerých bodoch spomínate zdravotné poisťovne, či už ide o úpravu výšky poistného, benefity od poisťovne, alebo kontrakty pre lekárov... Očakávate zvýšenie zdrojov do zdravotníctva?

Nespochybňujeme, že do budúcnosti bude treba zvyšovať financovanie. Máme vysoký investičný dlh a starnúcu a chronicky chorľavejšiu populáciu. Na druhej strane nechceme rozprávať len o tom, koľko peňazí napumpujeme do zdravotníctva. Hovoríme aj o tom, že potrebujeme ov...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 20:08