StoryEditor

Prezident Kiska: Minister Drucker má moju dôveru

21.12.2017, 23:00
Prezident SR Andrej Kiska hovorí nielen o eldoráde súkromných záujmov v zdravotníctve.

V priebehu tri a pol roka v prezidentskom úrade zažil už troch ministrov zdravotníctva. Vníma problémy pacientov aj zdravotníkov, no hovorí, že vyššie platy nevyriešia všetko. Prezident Andrej Kiska hovorí aj o blížiacich sa Vianociach a o tom, na čo sa teší najviac.

Kedy ste boli naposledy u lekára?

Asi pred dvoma mesiacmi, bol som sa očkovať proti chrípke.

Chodíte pravidelne na preventívne prehliadky? Ste vzorný poistenec?

Asi až taký vzorný nie som, ale mávam prehliadky. Buď preventívne, alebo v rámci iných vyšetrení.

Máte svojho osobného lekára? Objednáte sa a čakáte na termín vyšetrenia alebo pre vás ako ústavného činiteľa platí iný režim?

Ako prezident mám mierne nadštandardný režim. Nemám svojho lekára, ktorý by bol neustále so mnou aj na zahraničných cestách, ale vo Vojenskej nemocnici je lekár, ktorý sa o mňa stará a s ktorým sa v prípade akýchkoľvek problémov ako s prvým kontaktujem.

Má verejnosť právo poznať zdravotný stav ústavných činiteľov?

Verejnosť má právo vedieť, či zdravotný stav ústavného činiteľa zásadne neobmedzuje jeho schopnosť vykonávať Ústavou dané povinnosti. Ústavní činitelia majú niektoré právomoci a veľkú zodpovednosť, pre ktoré musia prirodzene strpieť väčšie zásahy do súkromia než iní ľudia. A to aj v oblasti zdravotného stavu.

Keď ste v roku 2013 ohlásili kandidatúru na prezidenta a odišli ste z charitatívnej organizácie Dobrý anjel, povedali ste, že zlyhania v tomto štáte sú obrovské a charita má svoje limity. Najviac ste kritizovali stav slovenského zdravotníctva. Čo ste vtedy chceli zmeniť ako prvé?

Pre mňa bolo vždy najdôležitejšie, aby sa kvalita a dostupnosť zdravotnej starostlivosti stali ozajstnou prioritou vlády a parlamentu. Toto som považoval a dodnes považujem za najdôležitejšiu úlohu hlavy štátu v domácej politike – pomáhať vytvárať tlak, aby sme sa pri riešení dôležitých problémov pohli dopredu a aby ľudia videli a cítili výsledky.

Stav slovenského zdravotníctva bol jasným príkladom veľkého zlyhávania štátu, ale na nejakom veľkom politickom tlaku na skutočné riešenia to dlhé roky vôbec nebolo vidieť. Preto som chcel ako prezident prispieť k tomu, aby pacient nebol na poslednom mieste záujmu zodpovedných politikov....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 01:42