StoryEditor

Hlavný odborník pre anestéziológiu: Je veľmi dôležité, aby sme ako zdravotníci nesklamali

10.04.2020, 00:00
Prednosta I. kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny LF UPJŠ a UNLP v Košiciach doc. MUDr. Jozef Firment, PhD., hovorí o preškoľovaní personálu v súvislosti s očakávaným náporom kritických pacientov s COVID-19.

S akým zámerom ste na klinike začali školiť lekárov a sestry z iných pracovísk UNLP?

Chceme zabezpečiť pre našu kliniku viac personálu. Vieme, že v blízkej budúcnosti, podľa toho, ako to vypočítali analytici a epidemiológovia, budeme potrebovať nielen ďalšie pľúcne ventilátory, ale aj ďalšie pomôcky, iné priestory, postele. Ak tomu je potrebný personál, ktorého navyše nemáme. Anestéziologickointenzivistický personál v zálohe neexistuje. 

Preto by sme radi vychovali pomocníkov. Vidíme ich v odboroch, ktoré teraz nie sú veľmi vyťažené, lebo je redukovaná plánovaná operatíva. Vypracovali sme štruktúru vzdelávania, ako by sme v priebehu týždňov a mesiacov zaškolili viacerých lekárov a sestry v anestéziológii a intenzívnej medicíne, no predovšetkým v intenzívnej medicíne. Pretože ide perspektívne o intenzivistických pacientov, ktorí budú kriticky chorí a postihnutí vírusovou pneumóniou a zlyhávaním orgánov.

Očakávam, že naše pracovisko budeme mať rýchlo naplnené, pretože 10 – 12 postelí sa zaplní veľmi rýchlo. Bude sa musieť veľmi rýchlo rozšíriť na ostatné jednotky intenzívnej starostlivosti, pravdepodobne na zotavovaciu miestnosť pri centrálnom operačnom trakte, prípadne aj na operačné sály, lebo tam máme miesta, kde by sa pacienti mohli liečiť a ventilovať. A na to všetko budeme potrebovať aj vyškolený personál.

Ako bude v praxi vyzerať spolupráca s preškolenými zdravotníkmi?

Je to naplánované tak, že jeden lekár anestéziológ a jedna alebo dve anestéziologické sestry budú tvoriť tím vedúcich, ktorí budú mať pri sebe lekárov aj sestry z iných odborov. Teraz nám ide o to, aby tieto sestry a lekári boli preškolení, preto robíme základné kurzy v intenzívnej medicíne. Minulý týždeň sme začali prvý turnus so šiestimi lekármi, teraz prebieha druhý turnus. Z epidemiologického hľadiska nemôžeme mať naraz v kurze vyšší počet lekárov, preto je to takto rozplánované na turnusy.

Čo konkrétne obsahujú tieto kurzy?

Každý deň je hodina teoretickej prípravy, obsahovo zameraná na monitorovanie v intenzívnej medicíne, dýchanie, analgosedáciu, sepsu, vnútorné prostredie a výživu pacienta. Potom máme spoločnú vizitu, kde vysvetľujem, ako sa ošetrujú kriticky chorí pacienti. Následne kolegyňa – odborná asistentka MUDr. Judita Capková, PhD. – interaktívnym spôsobom oboznamuj...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 15:58