StoryEditor

Primár Národného onkologického ústavu: Problém dostupnosti inovatívnych liekov spočíva v nedostatku finančných zdrojov

28.01.2022, 17:00
V súčasnosti nie je možné podať odvolanie proti stanovisku poisťovne v prípade nesúhlasu úhrady lieku na výnimku. Vďaka novele 363 o úhradách liekov, ktorá je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní, by sa mal po novom proces žiadostí upraviť. Ako? Čo to bude znamenať pre lekárov i pacientov?

O navrhovaných zmenách týkajúcich sa tzv. liekov na výnimky hovorí primár Oddelenia ambulantnej chemoterapie Národného onkologického ústavu JUDr. MUDr. Patrik Palacka, PhD., MPH, MBA, LL.M.

V rozhovore sa dozviete:

  • Ako novela „zákona o lieku“ rieši, podľa neho, úhradu liekov na výnimku
  • Aké zmeny nastanú
  • Čo ho na úhrade liekov na výnimku po novom najviac prekvapuje
  • Akú úlohu v tom zohráva Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou
  • Kým doteraz žiadosti na liek, ktorý síce bol registrovaný, ale nebol registrovaný na danú terapeutickú indikáciu v žiadosti, schvaľovalo ministerstvo, po novom sa táto úloha ministerstva vypúšťa. Čo to bude pre lekárov znamenať

V súčasnosti nie je možné podať odvolanie proti stanovisku poisťovne v prípade nesúhlasu úhrady lieku na výnimku. Vďaka novele 363 o úhradách liekov, ktorá je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní, by sa mal po novom proces žiadostí upraviť.

A to nasledovne: ak zdravotná poisťovňa úhradu neodsúhlasí, poskytovateľ môže do 15 dní od doručenia nesúhlasu podať na zdravotnú poisťovňu odvolanie. S ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 22:45