StoryEditor

Komentár: Ministerstvo musí vysvetľovať, že nejde o rušenie nemocníc

20.01.2023, 12:00

Aj tí najmenej proreformní hráči na politickom ihrisku pochopili, že potrebujeme reformu.

Pandémia covidu-19 donaha obnažila fakt, že v našom zdravotníctve pracuje dostatočne veľká kritická masa skvelých ľudí, ktorí dokázali siahnutím na dno svojich rezerv vykompenzovať chronickú nedostatočnosť nášho zdravotníctva. Tou nedostatočnosťou je dlhoročný deficit finančných zdrojov – investícií aj adekvátnych úhrad, systémové opomínanie inovácií, slabé až žiadne koncepčné uchopenie a neadekvátne regulovanie ministerstvom.

Niežeby sme nemali vôbec žiadne inovácie, ale dlhodobo chýba systematický prístup k ich vyhľadávaniu, posudzovaniu a racionálnemu zavádzaniu efektívnym spôsobom. Na báze jednotlivcov – nadšencov sa občas niečo podarí zaviesť do praxe a zdá sa, že v posledných mesiacoch aj ministerstvo zdravotníctva cez Národný inštitút pre hodnotu a technológie v zdravotníctve (NIHO) bude na inováciách systematicky pracovať.

Ministerstvo zdravotníctva a celkové politické nastavenie súčasnej vlády majú problém s pochopením adekvátnosti regulovania rezortu. Od slabého záujmu a takmer žiadneho výkonu v iniciovaní, koordinovaní a vynucovaní základných rámcov – koncepcií (aktualizovaná štandardizácia diagnostických a liečebných postupov, definovanie nároku pacienta a pod.), až po prehnanú s...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/nazory, menuAlias = nazory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
17. apríl 2024 13:04