StoryEditor

Zdravotníctvo je v takom biednom stave, že môže byť investované do čohokoľvek a stále bude málo

25.07.2022, 12:00

Ak nám v roku 2022 vláda tvrdí, že celá nemocnica Rázsochy bude za 330 miliónov eur a bude mať cca 620 lôžok, ako je možné že v roku 2009 chcel Richard Raši dostavovať túto nemocnicu za pol miliardy eur.

Prvého júla tohto roku vláda spečatila to, ako prešustruje Fond obnovy a rozvoja z Európskej únie.

Treba povedať, že rozhodla už niekedy v roku 2020, a to tak, že 1 miliardu a 250 miliónov eur bude alokovať do troch okruhov. 990 miliónov na nemocnice, 11 miliónov na všeobecnú ambulantnú starostlivosť a 250 miliónov na duševné zdravie.

Opak pravdou

Slovenské zdravotníctvo je v takom biednom stave, že môže byť investované do čohokoľvek a stále bude málo, pretože dnes analytické dáta hovoria, že iba vnútorný dlh systému je vyše troch miliárd eur.

Rozdelenie toho fondu ukazuje, ako keby najväčší problém bol v nemocniciach, potom v duševnom zdraví a potom trošinku v ambulantnom sektore. Opak je pravdou.

Nemocníc máme veľa a veľa z nich je v pomerne dezolátnom stave, napokon, za posledných 30 rokov štát postavil iba dva nemocnice, kardioústav a policajtskú nemocnicu v Bratislave.

image

Zdravotnícky trh musí byť prísne, ale nie byrokraticky regulovaný

Boli síce vybudované ďalšie dve kardiocentrá, tie si však na svoje vybudovania zarobili z prvotnej dotácie štátu, ale najmä z vlastnej činnosti, a na ktoré si bez problémov mohli zobrať komerčné úvery a ktoré hravo splácajú.

Štát im nielenže nepomáhal, ale, naopak, škodil, najmä nezmyselnou personálnou politikou.

Štátna ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/nazory, menuAlias = nazory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 14:49