StoryEditor

Namiesto zvýšenia platby za poistencov štátu sa schválil „paškvil“

28.06.2022, 09:00

Posledné dva roky boli preplnené negatívnymi prekvapeniami, od covidu cez skokovitú infláciu až po vojnu na Ukrajine, čo sú premenné, s ktorými takéto rozpočtovanie nevie flexibilne narábať.

Od roku 2020, keď sa ustúpilo z fixnej platby za poistencov štátu, je stanovovanie rozpočtu v sektore analyticky náročný proces.

Platba za poistencov štátu sa nastavuje na základe rozdielu príjmov za ekonomicky aktívnych poistencov a očakávaných výdavkov, ktoré pozostávajú z dvoch výdavkových (policy a no-policy changes) a jednej úspornej zložky (tzv. value for money).

Je to teda detailné dátové cvičenie, kde aj malá odchýlka môže spôsobiť buď prebytok, alebo nedostatok zdrojov.

Prekvapenia

Je to proces, ktorý vyžaduje niekoľko týždňov intenzívnej práce. Základom takéhoto rozpočtovania je, že vieme na základe dát predikovať, čo prinesie budúci rok a spoliehame sa, že neprídu žiadne „prekvapenia“.

Posledné dva roky boli pritom preplnené negatívnymi prekvapeniami, od covidu cez skokovitú infláciu až po vojnu na Ukrajine, čo sú premenné, s ktorými takéto rozpočtovanie nevie flexibilne narábať.

Následkom je chaos, nestabilita a cyklus ne...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-06-27 16:22:57 - Feat.: 0 - Title: Preddavková platba za poistencov štátu nepomohla 02 - Modified: 2022-06-17 21:54:43 - Feat.: 0 - Title: Zdravotné poisťovne sú v strate. Rezort zdravotníctva sleduje ich hospodárenie
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/nazory, menuAlias = nazory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 18:10