UNIPHARMA, Unipharma, 1. slovenská lekárnická akciová spoločnosť, Bojnice, Skladové priestory, sklad, lieky, barle
StoryEditor

Slovensko patrí medzi európske štáty s najprísnejšou cenovou reguláciou pre generiká a biosimiláry

07.06.2022, 09:00

Trojprahový vstup pre generiká a biosimiláry nepriniesol očakávané úspory pre verejné financie.

Na najbližšej schôdzi parlamentu budú poslanci rokovať o novele zákona č. 363/2011 Z. z. o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia.

Jej hlavnou ambíciou je, čo sa aj najčastejšie pertraktuje v médiách, zlepšiť podmienky a podporiť vstup nových, preukázateľne účinných inovatívnych liekov na náš trh a do zoznamu kategorizovaných liekov, k čomu sa súčasná vláda zaviazala v programovom vyhlásení.

Analýza

V dôvodovej správe k novele sa však píše aj o cieli „zabezpečiť účelné a efektívne vynakladanie prostriedkov verejného zdravotného poistenia a finančnú stabilitu tohto systému;

a podporiť efekt úspory zdrojov verejného zdravotného poistenia spojený so vstupom generických a biologicky podobných liekov na trh“. To sa už vo verejnej debate spomína menej.

Pritom je vo verejnom záujme podporovať čo najrýchlejší vstup generických a...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-10-12 15:53:59 - Feat.: - Title: INEKO: V liekovej politike by sme mohli ušetriť štyridsať miliónov eur 02 - Modified: 2021-09-27 11:32:23 - Feat.: - Title: Len ex ministerka zdravotníctva myslela na kontrolu plnenia príkazu o biologicky podobných liekoch
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/nazory, menuAlias = nazory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 20:05