StoryEditor

Správny informovaný súhlas chráni ambulanciu, ktorá očkuje

K lekárovi by mal prichádzať informačne nabitý pacient, ktorý s ním už rieši posledné nejasnosti.

V ambulanciách všeobecných lekárov pre dospelých a pediatrov sa od 1. 7. 2021 spustilo očkovanie proti ochoreniu COVID-19 očkovacou látkou Comirnaty od spoločnosti Pfizer/BioNTech. Ministerstvu sa nedá uprieť snaha pri rozširovaní stratégie doručenia vakcíny ešte bližšie k pacientom. Okrem zvládnutia logistiky dodania vakcíny až do ambulancie lekára je však potrebné myslieť aj na zrozumiteľné vysvetlenie prospešnosti, no i rizík vakcinácie pacientovi.

Pre samotnú realizáciu výkonu je dôležité, aby zdravotnícky pracovník dostatočne a preukázateľne poučil pacienta o očkovaní a získal jeho informovaný súhlas. V tomto bode výkon ministerstva nepriniesol žiadne veľké prekvapenia a zdá sa, že komunikačná stratégia lekára na pacienta (použiteľná v ambulancii) zatiaľ ostala bokom.

Rovnako ako pri ostatných typoch očkovania, aj v prípade očkovania proti ochoreniu COVID-19 je za výkon očkovania zodpovedný poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, a preto by na dôležitosť správneho poučenia nemal rezignovať. Očkovanie proti COVID-19 už od svojho počiatku nebolo len medicínskou témou, ale okamžite sa stalo predmetom mýtov, legiend a hoaxov o čipovaní či diabolských plánoch zlých farmaceutických firiem. Priznajme si, očkovanie je témou medicínskou, ale aj spoločenskou. Tomu by mala byť prispôsobená aj stratégia zrozumiteľného a objektívneho poučenia pacienta pred očkovaním. Je ideálne, aby sa pacient stal partnerom lekár...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/nazory, menuAlias = nazory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 02:21