StoryEditor

Novelou zákona o liekoch sa stráca podstata povolania lekár

Pacient odchádza z ambulancie špecialistu spokojný, že má lieky zabezpečené na dlhé obdobie. Prekvapením pre neho bude, keď príde do lekárne.

Novela zákona č. 362/2011 Z. z. (skrátene „zákon o liekoch“) je absolútne neprijateľná tak pre pacienta v ústavnej aj ambulantnej starostlivosti, ako aj pre lekára špecialistu.

Bolo zbytočné zákon upravovať, keď upravená verzia zákona bude platiť len do ukončenia mimoriadnej situácie.

„Zákon o lieku“, resp. jeho novela podľa MUDr. Paluškovej je pre odborníkov aj nemocnice „veľmi zlý“. Upravená verzia je „len zlá“.

Rozhodnutie MZ SR nezohľadňuje pripomienky Asociácie nemocníc Slovenska (ANS).

Niekoľko príkladov:

Pacient napr. po prepustení z neurologického oddelenia alebo JIS má špecialistom predpísané elektronicky všetky nové lieky maximálne na jeden mesiac.

– pacientovi sa pri prepustení z nemocnice minuli aj jeho chronické lieky a doma už žiadne nemá. Špecialista mu vypíše na mesiac aj tieto napriek preskripčnému obmedzeniu. Je to správne a v súlade so zákonom – zdravotné poisťovne totiž kontrolujú, či preskripcia prebieha v súlade s preskripčným obmedzením?

– pacientovi nemá kto vybrať lieky po prepustení domov. Zostane bez liekov? Je to bezpečnejšie, ako keď v minulosti dostal z nemocnice lieky minimálne na tri dni?

– pacientovi na nasledujúce dva mesiace praktický lekár predpíše lieky. Kto pacientovi predpíše lieky po 3 mesiacoch a jednom dni? Dostane sa v období tri mesiace a jeden deň po prepustení k špecialistovi?

Veľmi nepravdepodobná situácia, keďže špecializované ambulancie sú preplnené pacientmi aj neindikovanými, keďže nie je nastavená regulá...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-02-24 19:49:06 - Feat.: 0 - Title: Predpisovanie liekov: Ministerstvo chcelo upokojiť situáciu, reakcie svedčia skôr o opaku
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/nazory, menuAlias = nazory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 21:55