StoryEditor

Nevidím dôvod, prečo by sme opraty nemohli dať do rúk priamo pacientovi

Človek je od svojej prirodzenosti nastavený veci kritizovať. V tejto disciplíne sme majstrami, aj keď príde na posudzovanie návrhov novej legislatívy.

Aj ja som si chcel rypnúť, keď som sa dozvedel o zaradení novely zákona 363/2011 Z. z. o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín do medzirezortného pripomienkového konania.

Návrh zákona je rozsiahly. Dnes by som sa chcel zamerať na dlhodobo zanedbanú oblasť rozhodovania zdravotných poisťovní o osobitných úhradách za lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny. 

Kde začnem? S touto otázkou som otvoril navrhované zmeny § 88.

Podstata

Keď som sa začítal, tak mi napadlo jedno: „Ejha, toto nie je zlé!“

V nasledujúcich riadkoch sa nebudem venovať formálnym a právno-technickým nedokonalostiam, ale zameriam sa na podstatu.

Spôsob, ktorý ministerstvo zdravotníctva zvolilo pri zmene § 88, nie je zlý. Ba dokonca rád konštatujem, že ide o krok, dokonca sériu krokov, dobrým smerom.

V úvode som možno navodil dojem, že sa dnes kritizovať nebude. Pravdupovediac, budem kritický, ale pokúsim sa o to láskavým spôsobom a predovšetkým s dobrým úmyslom pozitívne prispieť k odbornej diskusii o obsahu a forme zmeny rozhodovania poisťovní o osobitných úhradách.

Návrh ministerstva zdravotníctva zachováva...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-02-03 17:38:49 - Feat.: 0 - Title: Lieky na výnimku by už nemali byť pre slovenských pacientov tabu, sľubuje ministerstvo zdravotníctva
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/nazory, menuAlias = nazory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 22:14