primár Oddelenia klinickej imunológie a alergológie a imunológ z Kliniky detí a dorastu JLF UK a UN Martin.
StoryEditor

Imunológ Miloš Jeseňák: Sú pacienti, ktorí sú závislí od liekov z krvnej plazmy. Ak sú nedostupné, sú ohrození na živote

13.09.2021, 13:55
Autor:
redred
Zo slovenského trhu odišli za posledné roky desiatky liekov.

Je veľmi cenná, nenahraditeľná a vzácna. Reč je o krvnej plazme, z ktorej sa vyrábajú niektoré život zachraňujúce lieky. Posledný rok a pol však začínajú lieky z krvnej plamy byť nedostatkové, situáciu navyše zhoršila aj pandémia.

Ako hovorí prof. MUDr. Miloš Jeseňák, lekár a prezident Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie, krvná plazma je ako materské mlieko. „Je nenapodobiteľná a nenahraditeľná a synteticky nevyrobiteľná. Niečo podobné ako materské mlieko, ktoré tiež nevieme pripraviť synteticky“, uviedol v ďalšej časti relácie Meditalk.

Problém je, že z krvnej plazmy sa vyrábajú lieky pre ťažko chorých pacientov, či už imunologických, ale aj hematologických, hemato-onkologických. „Všetci sú vyslovene závislí od prípravkov, ktoré sa pripravujú z krvnej plazmy“, dodal.

Zo slovenského trhu však za posledné roky odišli desiatky liekov. „Napríklad pri podkožných imunoglobulínoch, postupne z asi šiestich druhov sme sa v súčasnosti dostali na posledné dva. A pevne verím, že to minimálne takto ostane, pretože ak ďalší z týchto prípravkov odíde z nášho trhu, tak budeme mať zásadným spôsobom na živote ohrozenú veľkú skupinu pacientov so získanou alebo vrodenou poruchou tvorby protilátok“, upozornil profesor Jeseňák.

O tom, aké lieky sa z plazmy vyrábajú, ktorí pacienti sú najviac ohrození, prečo je problém s jej odberom a či vôbec majú čo lekári predpisovať svojim pacientom sa dozviete v ďalšej časti relácie Meditalk s prof. MUDr. Milošom Jeseňákom, ktorú odvysielame na Mediwebe v utorok 14. septembra 2021 o 10:00 hod.

 

01 - Modified: 2021-04-13 07:37:33 - Feat.: 0 - Title: Neurológ Martin Kucharík: Štatistiky ukazujú pokles mozgových príhod. Je to nezmysel 02 - Modified: 2021-03-08 20:33:43 - Feat.: 0 - Title: Miloš Bubán: Hrozná pravda je, že úmrtia na rakovinu hrubého čreva by nemuseli byť
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/meditalk, menuAlias = meditalk, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
11. apríl 2024 13:23