MUDr. Mgr. Elena Marušáková, MBA, viceprezidentka AOPP
StoryEditor

Liečba v zahraničí (1. časť) – nielen v lete alebo na dovolenke. Môžem si vyzdvihnúť liek v inom štáte Európskej únie?

26.07.2023, 09:00

Slovensko je členským štátom Európskej únie. Z pohľadu zdravotnej starostlivosti je to pre nás veľká výhoda a tlak na to, aby sa zlepšovala zdravotná starostlivosť na Slovensku.

Európska únia sa od svojho vzniku snaží vytvárať prostredie, ktoré vytvára tlak na neustále zlepšovanie služieb, vrátane zdravotnej starostlivosti. Niečo, čo som si nevedela ani len predstaviť a čo je dnes pre mladých samozrejmosťou, je, že dnes môžeme slobodne cestovať.

Mladí ľudia, ak chcú, môžu študovať v ktoromkoľvek štáte Európskej únie, môžu chodiť na výmenné študijné programy. Ktokoľvek sa rozhodne pracovať v inom štáte EÚ, môže tak urobiť. A samozrejme, ľudia môžu cestovať po EÚ bez potreby víza. Otázka cestovania, či štúdia alebo práce patrí do sféry, v ktorej sa orientujem ako väčšina laikov.

Avšak takéto cestovanie nesie so sebou niekedy aj potrebu vyhľadať ošetrenie či lekára. A to je oblasť, kde je potrebné, aby sme o tom viac a opakovane hovorili. Aby nedochádzalo k nesprávnym očakávaniam, a teda aj sklamaniam. Vo viacerých častiach vám poviem, čo pre ktorú zdravotnú starostlivosť platí a to s ohľadom na to, v akej situácii sa v inom štáte EÚ ocitneme.

Túto časť venujem liekom.

Lieky a ich nedostupnosť

Raz je to horšie, inokedy o kúsok lepšie. Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) potvrdil nelegálny reexport liekov v ďalších 12 lekárňach na Slovensku. Ako uviedla hovorkyňa ŠUKL, k pôvodným 17 lekárňam, ktoré sa podieľali na nelegálnom reexporte liekov, podľa zistení štátneho ústavu pribudlo ďalších 12. Navýšila sa aj suma vyvezených liekov, ktorá presiahla sedem miliónov eur.

Pre pacientov to však stále znamená, že časť liekov, ktoré by potrebovali, skončilo v zahraničí, najčastejšie v Nemecku. A pacienti sa dostávajú do situácie, že svoj liek, pre ktorý nemajú inú náhradu alebo nemôžu užívať náhradu, hľadajú v susednom štáte.

Typy zdravotnej starostlivosti podľa toho, čo mi zaplatí/preplatí moja zdravotná poisťovňa

Z pohľadu úhrady sa najčastejšie stretávame s tzv. potrebnou zdravotnou starostlivosťou, so zdravotnou starostlivosťou v plnom rozsahu pri bývaní v inom štáte EÚ a so zdravotnou starostlivosťou so súhlasom zdravotnou poisťovňou. Aj náš zákon č. 580/2004 Z.z. toto definuje:

Potrebná zdravotná starostlivosť vo vzťahu k poistencovi je zdravotná starostlivosť, ktorú vyžaduje zdravotný stav poistenca a musí sa mu poskytnúť s ohľadom na povahu zdravotnej starostlivosti a očakávanú dĺžku pobytu poistenca v inom členskom štáte tak, aby sa nemusel kvôli potrebnému ošetreniu vracať do Slovenskej republiky skôr, ako pôvodne zamýšľal. Rozsah potrebnej zdravotnej starostlivosti určuje ošetrujúci lekár.

Zdravotná starostlivosť v plnom rozsahu vo vzťahu k poistencovi, ak má poistenec bydlisko v inom členskom štáte, je zdravotná starostlivosť, ktorá patrí do rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe zdravotného (resp. sociálneho) zabezpečenia v inom členskom štáte.

Zdravotná starostlivosť so súhlasom príslušnej zdravotnej poisťovne vo vzťahu k poistencovi je zdravotná starostlivosť zameraná na liečenie už existujúceho zdravotného problému poistenca v inom členskom štáte odsúhlasená príslušnou zdravotnou poisťovňou; jej poskytnutie, termín a miesto si poistenec musí vopred dohodnúť s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti v inom členskom štáte.

Sú to síce komplikovane napísané vety, ale na príkladoch, ktoré sa vám môžu stať, vám to vysvetlím.

Aké môžu byť situácie, kedy by som potrebovala liek v inom štáte EÚ:

  • Krátkodobý pobyt - som na dovolenke alebo na inom krátkodobom pobyte v inom štáte EU a ochorela som. Lekár mi predpísal liek a potrebujem si ho vyzdvihnúť.
  • Dlhodobý pobyt – študujem alebo sa dlhodobo zdržiavam v inom štáte EU a potrebujem si vyzdvihnúť liek v lekárni.
  • Som na Slovensku a môj liek nie je na Slovensku dostupný, avšak je dostupný v Čechách alebo Maďarsku, Poľsku či Rakúsku.

Krátkodobý pobyt v inom štáte EÚ (dovolenka, služobná cesta..)

Tu sa jedná väčšinou o akútnu zdravotnú starostlivosť. Napríklad dostanem angínu, mám alergickú reakciu, alebo potrebujem akútnu operáciu (zápal slepého čreva, náhly vznik hernie s komplikáciami, akútny stav pri žlčníkových kameňoch) alebo sa mi stal úraz (tu pozor, ak sa vám stane úraz pri vykonávaní športu, nie na všetky ošetrenia sa vzťahuje bežné zdravotné poistenie a budete potrebovať aj špeciálne cestovné poistenie, ale o tom nabudúce?).

Takže sa mi udialo niečo akútne, lekár ma ošetril a predpísal mi recept. Liek na recept si vyzdvihnem priamo v lekárni v štáte, kde sa nachádzam. Najčastejšie si ho zaplatíte v celej výške, nezabudnite si vziať potvrdenie o zaplatení. Následne, keď sa vrátite na Slovensko, najneskôr do 6 mesiacov, musíte zájsť do svojej zdravotnej poisťovne a požiadať o preplatenie. Poisťovňa vám v tomto prípade preplatí plnú sumu.

Ste cukrovkár a užívate inzulín a zlomilo sa vám pero. Aj v tomto prípade navštívite lekára, ten vám dá predpis, pero si vyberiete a zaplatíte v lekárni a aj tu vám na Slovensku preplatí poisťovňa plnú sumu.

Ste pacient, užívate pravidelne lieky a okradli vás, pričom v kufri ste mali práve aj svoje lieky. Aby ste sa nemuseli vrátiť kvôli liekom na Slovensko, alebo aby ste nemuseli skrátiť svoj plánovaný, hoci aj krátkodobý pobyt, navštívite lekára, ten vám dá predpis, lieky si vyberiete a zaplatíte v lekárni a aj tu vám na Slovensku preplatí poisťovňa plnú sumu.

Dlhodobý pobyt v inom štáte EÚ (štúdium, dlhodobý pracovný pobyt, bývanie v inom štáte)

V tomto prípade je vašou zdravotnou poisťovňou preplatené, nech už potrebujete akúkoľvek starostlivosť, akútnu alebo aj plánovanú, ak potrebujete kvôli nejakej svojej chorobe pravidelné kontroly u lekára, alebo potrebujete operáciu. Ak užívate nejaké lieky, ktoré vám lekár predpíše, alebo potrebujete zdravotnícku pomôcku, ktorú vám lekár predpíše, toto všetko vám preplatí vaša zdravotná poisťovňa. Len pozor, aby ste nešli k súkromnému lekárovi, ktorý ani v tom štáte nemá zmluvu so zdravotnou poisťovňou. Lebo by ste si to zaplatili všetko sami v plnej výške a nikto by vám nič nepreplatil. A ak sa plánujete v inom štáte zdržať výrazne dlhšie (bez prestávky viac ako 6 mesiacov v jednom kalendárnom roku), pred odchodom si zistite aj vo svojej zdravotnej poisťovni, ako máte po presťahovaní postupovať.

Som na Slovensku a môj liek nie je na Slovensku dostupný

Ak viete, že je liek dostupný v Čechách, Maďarsku, Poľsku či Rakúsku, tak potrebujete od svojho lekára papierový recept. A liek si môžete vyzdvihnúť v inom štáte, a to bez toho aby vám musela dať zdravotná poisťovňa na to súhlas. Liek si zaplatíte v lekárni v plnej výške. Následne vám vaša zdravotná poisťovňa preplatí len toľko, koľko by vám preplatila na Slovensku.

K tomu sa vzťahuje rozhodnutie Európskeho súdneho dvora. Súdny dvor rozhodol, že odmietnutie preplatiť lieky zakúpené bez predchádzajúceho súhlasu v inom členskom štáte predstavuje neodôvodnenú prekážku voľného pohybu tovaru, keďže takáto požiadavka nie je odôvodnená verejným zdravím za účelom, aby sa zabezpečila kvalita liekov dodávaných v iných členských štátoch.

Pacienti si teda odvtedy môžu aj bez udelenia predchádzajúceho súhlasu zakúpiť svoje lieky alebo zdravotnícke pomôcky v inom členskom štáte a požadovať ich preplatenie od svojej zdravotnej poisťovne podľa sadzieb účtovaných vo svojej vlastnej krajine (rozsudok z 28. apríla 1998, Decker, C-120/95).

Ak však užívate liek, za ktorý nie je náhrada na Slovensku, potom si môžete dať žiadosť o predchádzajúci súhlas na svoju zdravotnú poisťovňu spolu so stanoviskom svojho ošetrujúceho lekára, že pre vás na Slovensku neexistuje náhrada. V takom prípade vám zdravotná poisťovňa udelí súhlas a následne vám preplatí plnú sumu. Kľúčové je ale stanovisko ošetrujúceho lekára, preto si to s ním vopred odkonzultujte.

Tak čo na záver a čo s tým?

Ak potrebujete liek, viete si ho vyzdvihnúť v inom členskom štáte EÚ. Ak sa pritom nachádzate krátkodobo alebo dlhodobo v tom štáte, a liek vám naordinoval lekár z toho štátu, vaša zdravotná poisťovňa vám preplatí celú sumu lieku.

Ak sa nachádzate na Slovensku, to, koľko vám poisťovňa preplatí, závisí od toho, či vám na to dala predtým súhlas alebo nie. Preto si to vopred odkonzultujte so svojím lekárom alebo so svojou zdravotnou poisťovňou.

Nabudúce budem písať, ako to je s vyšetrením v ambulancii u špecialistu v inom štáte EÚ, keďže na Slovensku niektoré odbornosti ani nemáme a niektoré sú pre nás nedostupné.

Najlepšie je však, ak sme zdraví. Preto vám želám veľa zdravia.

 

Pre vás sa rozpísala

Elena Marušáková, 1.viceprezidentka Asociácie na ochranu práv pacienta

 

O AOPP

Asociácia na ochranu práv pacientov bola založená v roku 2001. V súčasnosti združuje už viac ako 50 pacientskych organizácii, ktoré sú zamerané na jednotlivé diagnózy. AOPP poskytuje pacientom zdravotnícke, sociálne a právne poradenstvo, informuje o ich právach a povinnostiach, ako aj o fungovaní systému zdravotnej starostlivosti. AOPP sa tiež podieľa na tvorbe slovenských a európskych zákonov a reprezentuje slovenské pacientske organizácie v zahraničí. Venuje sa tiež edukácii širokej verejnosti, ako aj svojich členov v aktuálnych pacientskych témach. Viac informácií nájdete na stránke www.aopp.sk.

01 - Modified: 2023-06-20 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Práve teraz: Aktuálna správa pacienta o stave zdravotníctva na Slovensku. Je to zlé. Posledná výzva zodpovedným 02 - Modified: 2023-05-12 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tak to vyzerá, že štát si viac cení kilometer diaľnice ako jeden rok ľudského života 03 - Modified: 2023-05-04 08:57:48 - Feat.: 0 - Title: Tu mi ešte podpíšte tento informovaný súhlas. Poznáte túto vetu? 04 - Modified: 2023-04-26 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Liek na výnimku: Prečo ho jeden pacient dostane a druhý nie? Sú to výnimočné lieky alebo pre výnimočných ľudí?
01 - Modified: 2024-02-23 09:24:56 - Feat.: - Title: Pacienti sa dokážu domôcť svojich práv, tvrdí zo skúseností AOPP 02 - Modified: 2024-02-19 10:19:59 - Feat.: - Title: V krízach rastie spotreba liekov, pričom dominujú tri skupiny 03 - Modified: 2023-12-29 08:59:19 - Feat.: - Title: AOPP: Máme za sebou ďalší rok čakania, problémy zdravotníctva už treba riešiť 04 - Modified: 2023-12-14 12:38:35 - Feat.: - Title: Doručovanie liekov na predpis donáškovou slúžbou nie je na programe dňa 05 - Modified: 2023-12-14 08:44:55 - Feat.: - Title: Pacienti na pacientskej konferencii oceňovali lekárov aj sestry
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 22:56