Firma má dvesto zamrznutých mŕtvol a z toho polovica sú len samotné hlavy.X/Anitaklab/
StoryEditor

Firma vlastní dvesto zamrznutých mŕtvol, z toho polovica sú len odrezané hlavy. V kryokomore čaká na oživenie aj jej samotný zakladateľ

Michal Čiernik19.03.2024., 09:00h

Takto to vyzerá v jednej z najväčších spoločností na zamrazovanie ľudských tiel na svete. Alcor Life Extension Foundation ti do tekutého dusíku zakonzervuje aj domáceho miláčika.

Lajkuj Brainee.sk na

Láka ťa predstava života v ďalekej budúcnosti? Premýšľal si niekedy nad tým, že by si mohol byť po smrti niekedy v budúcnosti vzkriesený? Kryonizácia a zmrazovanie ľudských tiel je z roka na rok populárnejšia a bohatí ľudia veria vo futuristický pokrok vo vede stále viac.

image

Netradičné pohreby, o ktorých si ešte nepočul: Od ponechania tela na farme pre vyšetrovateľov až po vystrelenie na Mesiac

Dôkazom toho je aj najväčšia spoločnosť zaoberajúca sa zmrazovaním ľudských tiel Alcor Life Extension Foundation, ktorá svoje služby poskytuje už 52 rokov. V jednej zo svojich kryokomôr má firma uložené telo aj prvého zmrazeného človeka na svete, Jamesa Bedforda, ktorý sa tekutým dusíkom nechal zmraziť ešte v roku 1967.

Sto zamrazených hláv

Alcor Life Extension Foundation so sídlom v Arizone má vo svojich skladoch 227 zamrazených mŕtvol a z toho viac ako sto sú samostatne oddelené hlavy, uvádza Unilad. Umiestnené sú do kryonickej komory naplnenej tekutým dusíkom v nádeji, že jedného dňa budú mať k dispozícii technológiu na ich vzkriesenie.

„Kryonika je prax uchovávania života pozastavením procesu umierania pomocou teplôt pod bodom mrazu s cieľom obnoviť dobré zdravie pomocou lekárskej technológie v budúcnosti,“ uvádza sa oficiálnej stránke spoločnosti.

Firma bola prvýkrát založená v roku 1972 Fredom a Lindou Chamberlainovými. Od roku 2012 však v spoločnosti pôsobí už len Linda, ktorá sa stará o zamrazené telo svojho manžela. Pridal sa tak ku svojmu otcovi, ktoré v roku 1976, ako svojho prvého pacienta Alcor zmrazil.

Aktuálne ceny spoločnosti Alcor, začínajú na 200 tisícoch dolároch (183-tisíc eur). Lacnejšie však vyjde uchovať iba mozog, to príde na 80 tisíc dolárov (73-tisíc eur). Firma za to sľubuje bezpečné dlhodobé uchovanie v kryokomorách pri konštantnej teplote -196 stupňov Celzia.

Zmrazenie domáceho miláčika sa pohybuje Od 4700 eur za zmrazenia jeho mozgu, až po 130-tisíc eur za najdrahšie možné zmrazenie celého tela.

ANKETA
Nechal by si sa po smrti zmraziť?

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 05:31