MesiacUnsplash
StoryEditor

Konečne vieme, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Pomôže nám to lepšie pochopiť históriu celej slnečnej sústavy

Miroslav Kamody23.04.2024., 14:30h

Všetky údaje sedia, no na definitívne potvrdenie si budeme musieť počkať až v rámci návratu človeka na Mesiac.

Lajkuj Brainee.sk na

Ľudí dlhé roky trápilo, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Samozrejme, bolo jasné, že nie je zo syra, no definitívna odpoveď nám pomôže lepšie chápať nielen nášho najbližšieho vesmírneho suseda, ale aj vesmír ako taký.

Ako píše portál ScienceAlert, dôkladný výskum zistil, že vnútorné jadro Mesiaca je v skutočnosti pevná guľa s hustotou podobnou hustote železa. Vedci dúfajú, že to pomôže vyriešiť dlhú debatu o tom, či je vnútorné srdce Mesiaca pevné alebo roztavené, a povedie to k presnejšiemu pochopeniu jeho histórie a zároveň aj slnečnej sústavy.

image

Priprav sa na jedinečné nebeské divadlo. Najbližšie dni môžeš pozorovať na oblohe hneď dva vesmírne úkazy

Ako zistiť, čo je vnútri planéty?

„Naše výsledky,“ napísal tím vedený astronómom Arthurom Briaudom z Francúzskeho národného centra pre vedecký výskum, „spochybňujú vývoj magnetického poľa Mesiaca vďaka jeho demonštrácii existencie vnútorného jadra a podporujú globálne prevrátenie plášťa - scenár, ktorý prináša podstatné informácie o časovej osi lunárneho bombardovania v prvej miliarde rokov Slnečnej sústavy.“

Sondovanie vnútorného zloženia objektov v Slnečnej sústave sa najúčinnejšie vykonáva prostredníctvom seizmických údajov. Spôsob, akým sa akustické vlny generované otrasmi pohybujú a odrážajú od materiálu vo vnútri planéty alebo mesiaca, môže pomôcť vedcom vytvoriť podrobnú mapu vnútra objektu.

Ľudstvo disponuje mesačnými seizmickými údajmi zozbieranými ešte misiou Apollo, ale ponúkli príliš nízke rozlíšenie, aby bolo možné presne určiť stav vnútorného jadra. Vieme však, že existuje tekuté vonkajšie jadro, ale to, čo zahŕňa, zostáva predmetom diskusie. 

image

Mesiac

Unsplash

Jasné výsledky

Briaud a jeho kolegovia zozbierali údaje z vesmírnych misií a lunárnych laserových experimentov, aby zostavili profil rôznych lunárnych charakteristík. Okrem toho vykonali aj modelovanie s rôznymi typmi jadra, aby zistili, ktoré sa najviac zhodujú s pozorovanými údajmi.

Dospeli k niekoľkým zaujímavým zisteniam - modely, ktoré sa najviac podobali tomu, čo vieme o Mesiaci, opisujú aktívne prevrátenie hlboko vo vnútri mesačného plášťa. To znamená, že hustejší materiál vo vnútri Mesiaca klesá smerom k stredu a menej hustý materiál stúpa nahor. 

Okrem toho zistili, že mesačné jadro je veľmi podobné jadru Zeme – s vonkajšou tekutou vrstvou a pevným vnútorným jadrom. Podľa ich modelovania má vonkajšie jadro polomer približne 362 kilometrov a vnútorné jadro približne 258 kilometrov. To je približne 15 percent celého polomeru Mesiaca.

image

VIDEO Pes na Mesiaci či Marse už nemusí byť fikcia. NASA už trénuje prieskumného štvornohého miláčika

Husté ako železo

Vnútorné jadro by malo mať hustotu asi 7 822 kilogramov na meter kubický. To je veľmi blízko hustote železa. Podobné výsledky pritom uvádzal aj výskum tímu vedeného planetárnou vedkyňou NASA Marshall Renee Weberovou z roku 2011. V ňom sa uvádza, že Mesiac má pevné vnútorné jadro s polomerom asi 240 kilometrov a hustotou asi 8-tisíc kilogramov na meter kubický.

Tieto zistenia prinášajú niekoľko zaujímavých dôsledkov pre vývoj Mesiaca. Vieme, že krátko po svojom vzniku mal Mesiac silné magnetické pole, ktoré začalo miznúť asi pred 3,2 miliardami rokov.

Takéto magnetické pole je generované pohybom a konvekciou v jadre, takže to, z čoho je mesačné jadro vyrobené, je hlboko relevantné pre to, ako a prečo magnetické pole zmizlo. Vzhľadom na to, že ľudstvo sa v blízkej budúcnosti chystá naspäť na Mesiac, je možné, že na nové a presnejšie seizmické overenie nebudeme musieť dlho čakať.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 10:15