Kandidátky do europarlamentu.Jakub Kotian, Pavel Neubauer, Dano Veselský, Brainee X Canva/Tasr, Canva
StoryEditor

Lucia Yar, Marcinková aj ministerka Šimkovičová. Toto sú ženy, ktoré sa rozhodli uchádzať o tvoje hlasy v eurovoľbách

Nikola Michalkova27.03.2024., 08:00h

Voľby do Európskeho parlamentu sa na Slovensku konajú ôsmeho júna. My ti predstavíme ženské zastúpenie kandidátov.

Lajkuj Brainee.sk na

Slovenské politické strany mali do desiateho marca odovzdať listinu kandidátov do Európskeho parlamentu, ktorý sídli v Bruseli. Zástupcovia sa tam budú venovať rôznym témam, ktoré sa dotknú aj našej krajiny. No o tom článok nebude. My ti totiž predstavíme ženy, ktoré sa do parlamentu v Bruseli rozhodli kandidovať.

Smer-SSD

Za stranu Smer-SSD bude kandidovať Monika Beňová, ktorá už niekoľko rokov pôsobí v Európskom parlamente. Na kandidátku sa dostala aj právnička Judita Laššáková. Známa je predovšetkým na dezinformačnej scéne a kvôli spolupráci so známym Dannym Kollárom, ktorý na internete často šíri výmysly.

Za Smer-SSD bude kandidovať aj Katarína Roth Neveďalová, ktorá tiež už v Európskom parlamente pôsobí. Poslednou ženou za stranu Smer-SSD je Dana Repová.

Hlas-SD

Politická strana na čele s Petrom Pellegrinim si na zoznam kandidátok pripísala štyri mená. Ako sa sám predseda strany vyjadril, nechcú voličov klamať mediálne známymi osobnosťami. Prvou ženou je Loretta Pinke. Za ňou nasleduje Paula Puškárová, ktorá pôsobí ako docentka na Obchodnej fakulte a prorektorka pre vedu a doktorandské štúdium Ekonomickej univerzite v Bratislave. Pridáva sa Kristína Kubíková a Silvia Stabilla.

Slovenská národná strana

Stavila na tri ženské mená. Prvou je asi najviac rozoberaná Martina Šimkovičová, ktorá je známa svojím postojom k LGBTI+ komunite. Okrem nej kandiduje aj Romana Tabák, ktorá je taktiež známa svojimi prešľapmi. Kandidátku uzatvára Dagmar Kramplová.

Progresívne Slovensko

Za stranu Progresívne Slovensko (PS) sa rozhodlo celkovo kandidovať sedem žien. Prvou z nich je diplomatka a odborníčka na európsku politiku Ľubica Karvašová. V slovenskej diplomacii a taktiež aj v Bruseli pôsobí 13 rokov. Na zoznam kandidátov sa dostala aj známa televízna moderátorka Veronika Cifrová Ostrihoňová. Dlhodobo sa venuje témam, ktoré sa týkajú problémov žien či celkovo slabších skupín.

Ďalšou ženou kandidujúcou za PS je Lucia Yar, expertka na európsku politiku. Venuje sa témam, ktoré sa týkajú medzinárodnej bezpečnosti a rodovej rovnosti. Kandidovať bude tiež aj Vanda Rogovská, ktorá je analytička v poľnohospodárstve a potravinárskom priemysle.

Ďalšou kandidátkou je Lucia Francescato, ktorá viac ako šesť rokov pôsobí v oblasti dopravy a rozvoja občianskej spoločnosti. Pridáva sa aj vedkyňa a zástankyňa rovnosti medzi ženami a mužmi, Sofia Karina Trommlerová. Podieľala sa tiež na založení organizácie pre ženy vo vede SAVIA. Ďalej je to vysokoškolská pedagogička Mária Kočnerová, ktorá sa angažuje v oblasti vzdelávania či kultúry. Aktuálne pôsobí na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre.

Sloboda a Solidarita

Rovnaký počet žien, ako v prípade strany PS, kandiduje aj za stranu Sloboda a Solidarita (SaS). Prvou je Vladimíra Marcinková, ktorá sa aktívne venuje témam týkajúcich sa materstva a rodín. Ďalšou ženou je Jana Bittó Cigániková, ktorá sa venuje témam zameranými na slobodu a rovnosť ľudí. Momentálne sa venuje štúdiu ošetrovateľstva.

Pridáva sa aj Simona Čerevková, ktorá pôsobí ako advokátka a poslankyňa mestského zastupiteľstva. Angažuje sa predovšetkým v oblasti športu, životného prostredia, ochrany zvierat a tiež aj pomoci ľuďom. Ďalšou je Slavomíra Henčeková, ktorá vyštudovala právo a je autorkou časopisu.týždeň. Pôsobí tiež ako asistentka poslanca parlamentu Jána Benčíka.

image

Hanba ako delo. Šimkovičovej angličtine v Abú Zabí rozumel málokto. Pridala sa k dlhému zástupu našich „anglicky“ hovoriacich politikov

Na kandidátke je aj Katarína Surmíková Tatranská, ktorá pôsobila ako predsedníčka Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo. Jana Somorovská je tiež ďalšou kandidátkou. Má prax v oblasti podnikania a pôsobila tiež aj v manažérskych pozíciách. Poslednou ženskou kandidátkou je Radka Waginerová, ktorá vedie tím Mladých Saskárov pre západné Slovensko a pracuje ako asistentka predsedníčky poslaneckého klubu SASKY v Národnej rade SR.

Demokrati

Ako prvá v ženskom zastúpení je politička a bývalá novinárka Jana Žitňanská. Pôvodne bola v politickej strane Za ľudí, v roku 2023 vstúpila do strany Demokrati. Ďalšou je Monika Podhorány Masariková, ktorá sa venuje bezpečnosti a medzinárodným vzťahom. Pridáva sa aj Andrea Letanovská, ktorá je podpredsedníčkou strany a pracuje ako lekárka.

image

Jana Žitňanská

Pavel Neubauer/Tasr

Kandiduje aj Dorota Nvotová, ktorá pôsobí ako členka predsedníctva a venuje sa predovšetkým umeniu. Ďalej je to Natália Svítková, ktorá pracuje ako komunálna poslankyňa. Kandidátku uzatvára Jarmila Koteková.

Republika

Strana, na ktorej čele stojí Milan Uhrík, do eurovolieb posiela dve ženy. Prvou je bývalá predsedníčka Slovenskej národnej strany Anna Belousovová. Druhou je Lívia Pavlíková, ktorú určite poznáš z kontroverzného Kulturblogu.

Kresťanskodemokratické hnutie

V prípade tejto strany sa na kandidátke objavili dve ženské mená. Jednou z kandidátok je europoslankyňa Miriam Lexmann. Druhou ženou je Alena Novotná.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 14:17