StoryEditor

Veľký úspech Barney Studio a cirkularity a tiež tipy, ako nerobiť greenwashing

12.03.2024, 09:59
Autor:
redred

Historicky prvý cirkulárny samit na Slovensku privítal až 240 hostí z celého sveta. Tento článok je súčasťou Zelenej prílohy, ktorá je priložená k aktuálnemu vydaniu Stratégií. Môžete si ju stiahnuť aj ako PDF.

Byť trendsetterom je jednoduché, stačí otvoriť oči a mať ich na stopkách nielen pri nových trendoch v komunikácii, ale aj pri CSR projektoch. Historický prvý cirkulárny samit na Slovensku, Circular Summit, sa uskutočnil 15. 2. v bratislavskej Mlynici a zaznamenal fenomenálny úspech. Barney Studio si tým upevnilo svoju pozíciu firmy, ktorá dbá na všeobecné dobro a ochranu slabších vrátane našej planéty.

image

Prvý cirkulárny summit

Ako vznikol Circular Summit?

O „zelenosti“ a cirkularite sa v posledných rokoch hovorí prakticky všade, avšak len málokto viac koná, ako o tom rozpráva. Prvý Circular Summit na Slovensku, prvá aktivita tohto druhu v našej krajine, myšlienkovo vznikala niekoľko rokov v tíme združenia a platformy Circular Slovakia. Barney Studio, ako komunikačný partner platformy, sa automaticky stalo aj brandingovým, komunikačným a organizačným partnerom samitu.

Koľko organizácia takéhoto eventu trvá?

Samotná udalosť sa organizovala niekoľko mesiacov, potrebné bolo totiž zabezpečiť aj príchod legiend v zelených témach. Medzi ne patria, okrem iných, profesor Jan Jonker alebo Pieter Van Os z Holandska. Množstvo osobností však prišlo aj zo Slovenska, ako napríklad Petra Csefalvayová z INCIEN, prezidentka Circular Slovakia Denisa Rášová, poslanec Michal Sabo alebo managing director Barney Studio Dennis Fino.

Prečo je Circular Summit taký dôležitý?

Po dlhej covidovej prestávke, počas ktorej sa o potrebe ochrany životného prostredia menej hovorilo, ako v téme konalo, bol Circular Summit príjemným osviežením a riešením. Jeho súčasťou boli trefné panelové diskusie, hovoriace napríklad o témach ako financovanie cirkulárnych biznis modelov alebo ako riešia slovenské firmy greenwashing. Samit poskytol cenné možnosti networkovania a odovzdávania know-how medzi malými a strednými podnikmi, ako aj inštitúciami a korporáciami. O téme cirkularity je mimoriadne dôležité hovoriť, pretože je skvelým úvodom do udržateľnosti tak pre firmy, ako aj bežnú verejnosť.

Je greenwashing stále téma?

Práve v jednej z tém samitu, greenwashingu, je odborným garantom Barney Studio. Greenwashing je tu stále s nami a, žiaľ, zrejme sa nikam nechystá odísť. V panelovej diskusii odzneli rady, tipy a triky, ako riešia greenwashing slovenské firmy. Jednou z rád pritom bolo to, aby si zákazníci dávali pozor na dvojitú kontrolu reklamných tvrdení, ale napríklad aby si firmy dali svoje tvrdenia overovať nezávislým druhým názorom.

image

Prvý cirkulárny summit

Zopár dôležitých faktov od organizátorov

  • Celý samit bol zadarmo a podmienený registráciou. Doručených bolo približne 400 registrácií, miesto na sedenie však mohlo dostať maximálne 200 ľudí.
  • Napokon v zmiešanom usporiadaní na samit prišlo 240 domácich a zahraničných hostí.
  • Samit trval celý deň, od 8. rána do 17. večer.
  • Počas samitu prebiehalo niekoľko tematických workshopov ako financovanie cirkulárnych biznis modelov a iné.
  • Napriek obrovskému úspechu išlo len o nultý ročník.

Tipy, ako nerobiť greenwashing, od Barney Studio

  • Svoje tvrdenia certifikujte nezávislými inštitúciami, aby ste nimi podložili komunikáciu.
  • Neprikrášľujte si fakty, zákazníka si možno získate, ale keď príde na pravdu, váš vzťah sa môže narušiť.
  • Zamedzte dojmológii, riaďte sa vedou. Nie každý plast je zlý a nie každá bavlna dobrá.
  • Prinášajte informačnú hodnotu a edukujte svojho zákazníka o skutočných hrozbách.
01 - Modified: 2024-03-06 12:36:21 - Feat.: 0 - Title: Zelená príloha 2024: ESG je revolúciou v marketingu 02 - Modified: 2024-03-11 11:33:29 - Feat.: 0 - Title: Koniec preháňaniu a prifarbovaniu do zelena? Komunikácia a PR sa musia naučiť nové pravidlá
menuLevel = 2, menuRoute = news/specialne-prilohy, menuAlias = specialne-prilohy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
13. apríl 2024 11:44