StoryEditor

Z vývoja v USA ťaží aj koruna

08.11.2006, 23:00
Výsledok volieb do amerického Kongresu sa odzrkadlil aj na finančných trhoch. Akcie na Wall Street v deň volieb rástli. Investori stavili na to, že povolebná situácia udrží v USA politiku naklonenú podnikom.

Výsledok volieb do amerického Kongresu sa odzrkadlil aj na finančných trhoch. Akcie na Wall Street v deň volieb rástli. Investori stavili na to, že povolebná situácia udrží v USA politiku naklonenú podnikom. Podľa analytikov víťazstvo opozičných demokratov v dolnej komore Kongresu pravdepodobne zabrzdí legislatívne zmeny chystané administratívou republikánskeho prezidenta Georgea W. Busha.
"Výhra demokratov je všeobecne lepšou správou pre dlhopisy než pre akciové trhy tiež s výhľadom pre prezidentské voľby. Voľby do Kongresu znamenajú nebezpečenstvo pre akciový trh v budúcich rokoch. Cena amerického desaťročného štátneho dlhopisu rastie. Hlavnou témou pre trhy je najmä miera oslabenia ekonomického rastu, prípadne inflácie," vysvetľuje Josef Kvarda, analytik Atlantik FT. Voľby do Kongresu podľa neho nemajú pre finančné trhy až taký veľký význam ako prezidentské. Potvrdzujú však slabnúcu podporu prezidenta. "V hospodárskej politike je prioritou demokratov zvýšenie minimálnej mzdy, pre finančné trhy kľúčové zmeny vo fiškálnej politike nečakáme. Tieto voľby však môžu naznačiť posun ťažiska politickej rovnováhy aj v prezidentských voľbách, a tým aj výraznejšie zmeny vo fiškálnej politike. Centrálna banka dlhodobo varuje pred príliš expanzívnou fiškálnou politikou. Čím neskôr dôjde k štrukturálnym zmenám, tým bolestivejšia bude náprava," dodáva.

Dolár je na tenkom ľade
Na voľby najvýraznejšie reagoval dolár, ktorý sa už v utorok oslaboval. Oproti euru stratil 0,4 percenta. Včera sa jeho kurz upokojil. Straty zastavili špekulácie, že víťazstvo demokratov v Snemovni reprezentantov nebude v skutočnosti znamenať veľký posun v politike USA, a že prílišná orientácia trhu na politické faktory preto nie je namieste. Devízový trh je v súvislosti s ďalším smerovaním kurzu americkej meny opatrný. "Vzhľadom na neistotu na trhu a to, že volebné výsledky ešte nemáme v ruke, je ľahké dolár predávať," povedal jeden z obchodníkov.
Po tom, ako demokrati "dobyli" Snemovňu reprezentantov, trh čaká na to, ako dopadne rozdelenie síl v Senáte. Karty zamiešajú aj nové makroekonomické indikátory.
Pre nedostatok iných kurzotvorných správ trh reagoval aj na úvahy o možnom znížení podielu dolára na čínskych devízových rezervách či na náznaky centrálnych bánk v Japonsku i v eurozóne, že budú pravdepodobne v nasledujúcich mesiacoch zvyšovať sadzby.

Slabší dolár nahráva európskym menám
Hoci Spojené štáty sú pre Európu vzdialené, vývoj na amerických trhoch má veľký význam aj pre náš región. Ďalšie možné oslabovanie dolára totiž nahráva ostatným menám. Investori zbavujúci sa americkej meny presúvajú svoju pozornosť na iné trhy. Medzi najatraktívnejšie patria takzvané rozvíjajúce sa krajiny, kam patrí aj stredná Európa. V jej prospech hovorí tiež rastúce úročenie jej mien, čím sa koruna, zlotý či forint stávajú pre investorov atraktívnejšími. Do hry vstupujú centrálne banky, ktoré zmenou úrokových sadzieb menia príťažlivosť svojich mien. Pre ďalší vývoj dolára bude dôležitý aj rast najväčšej svetovej ekonomiky. Keďže posledné údaje naznačujú jej spomaľovanie, záujem o americkú menu môže naďalej klesať.
Čo deň, to rekord
Presun záujmu investorov z dolárových oblastí do strednej Európy cítiť aj v týchto dňoch. Väčšina okolitých trhov prepisuje nové historické maximá. Vidieť to na slovenskej korune - čo deň, to nový rekord. Od psychologickej hranice 36 korún za euro ju delia iba desatiny haliera. "Pod zisky koruny sa podpísal záujem domácich aj zahraničných bánk o nákupy našej meny," potvrdil díler Slovenskej sporiteľne Vladimír Gajdoš. Koruna neskôr o časť ziskov prišla a obchodovanie skončila na úrovni 36,12 SKK/EUR.

01 - Modified: 2003-04-11 12:48:04 - Feat.: 0 - Title: Monitor zahraničnej tlače 02 - Modified: 2003-04-11 13:32:19 - Feat.: 0 - Title: Čo prezradili slovenskí krčmári 03 - Modified: 2003-04-11 13:39:33 - Feat.: 0 - Title: Vstup do EÚ zruší daň 04 - Modified: 2003-04-11 13:43:04 - Feat.: 0 - Title: Alkohol a reklama -- nekoneční protivníci 05 - Modified: 2003-04-11 13:44:57 - Feat.: 0 - Title: Prísne Slovensko 06 - Modified: 2003-04-11 13:56:28 - Feat.: 0 - Title: V pití sme stále chlapíci 07 - Modified: 2003-04-11 14:33:38 - Feat.: 0 - Title: Ruisel: Rasizmus nie je chyba testov 08 - Modified: 2003-04-11 14:35:27 - Feat.: 0 - Title: Existujú genetické rozdiely, ktoré by dávali akýkoľvek základ na delenie ľudí do rás? 09 - Modified: 2003-04-11 14:39:47 - Feat.: 0 - Title: Hlúpi Rómovia, vplyvní židia?
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 08:10