Vladimír Šolík, výkonný riaditeľ Siemens Healthineers Slovensko
StoryEditor

Nemocnica Bory je priekopníkom v digitalizácii. Systém od Siemens Healthineers bezpečne ukladá komplexné dáta o pacientoch

15.04.2024, 00:00

Spoločnosť Siemens Healthineers Slovensko dodala Nemocnici Bory viac ako 20 najmodernejších diagnostických prístrojov a vytvorila partnerskú spoluprácu na 15 rokov. V rámci dohody Siemens Healthineers zabezpečuje vzdelávanie zdravotníckeho personálu, servis a plánovanie je aj obmena prístrojového vybavenia po viac ako desiatich rokoch. Strategické partnerstvo s komplexnými službami prispieva k efektívnejšej zdravotnej starostlivosti o pacientov. O spolupráci s Nemocnicou Bory a najnovších trendoch v oblasti digitalizácie zdravotníctva, v rozhovore porozprával Vladimír Šolík, výkonný riaditeľ Siemens Healthineers Slovensko.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Siemens Healthineers.

Strategické partnerstvo Enterprise Services, tzv. value partners, s Nemocnicou Bory, ktoré je na Slovensku zatiaľ jediné v takejto rozsiahlej forme, ste uzatvorili pred viac ako rokom. Ako hodnotíte doterajšiu spoluprácu?

Prešli sme fázou vývoja a prípravou na spustenie rádiologického centra v Nemocnici Bory. Naše týmy sú v neustálom kontakte s nemocnicou, pričom my získavame nielen hodnotnú spätnú väzbu, ale vďaka intenzívnej spolupráci sa prehlbuje doménové know-how zákazníkov. Nemocnica má zase k dispozícii nepretržitý kontakt na servisné pracovisko, sme vždy rôzne riešiť každú otázku od špecialistov – rádiológov.

Ako fungujú najnovšie zobrazovacie diagnostické prístroje od Siemens Healthineers a akým prínosom sú pre pacienta a pre personálnu nemocnicu?

Diagnostické, ale aj laboratórne prístroje Siemens Healthineers disponujú najmodernejšími technológiami aj na báze umelej inteligencie, čo reálne pomáha zvyšovať efektivitu vyšetrovania pacientov alebo tiež biologických laboratórií. Navyše, pacienti sú nielenže rýchlejšie, ale aj náročnejšie, čo je pri diagnostike rôznych, aj závažných ochorení, úplne najdôležitejšie. Môžem spomenúť príklad z praxe, prečo je dobre neustále prichádzať s inováciami: pri vyšetreniach na magnetickej rezonancii alebo CT umelej inteligencii (AI) pomáha s presným nastavením pacienta do správneho poľa skenovania, aby bol sken čo najpresnejší a najvýpovednejší. Benefity majú z toho rádiológovia aj pacienti. V Siemens Healthineers sa neustále snažíme hľadať riešenia v prospech presnej diagnostiky. V našom slovenskom Development Center zamestnávame viac ako 600 šikovných odborníkov, ktorí aj vďaka poznatkom z praxe dokážu inovovať existujúce technológie novými alebo vylepšenými softvérovými riešeniami, ktoré sú aj súčasťou diagnostických zariadení na vyšetrovanie pacientov v Nemocnici Bory.

Nemocnica Bory je plne digitalizovaná, teda spoločným úložiskom informácií. Aká je to technológia a v čom spočíva jej hlavný prínos?

Nemocnica Bory disponuje softvérom Syngo Carbon, unikátnym Vendor Neutral Archive (VNA) systémom od Siemens Healthineers, ktorý má zatiaľ len pár pracovísk v strednej Európe. Nemocnica Bory je prvým zdravotníckym zariadením na Slovensku, kde sme softvér Syngo Carbon úspešne implementovali. Je to moderný systém, ktorý zbiera a ukladá o pacientov, a to nielen rádiologické, ale aj od všetkých dát klinických pracovníkov. Softvér ukladá nahrávky, fotografie, obrazové záznamy z operačných a endoskopických zákrokov tvoriacich rozsiahlu databázu o pacientov. Je to dôležité a dôležitého pacienta, ktorý jednak zrýchľuje rutinnú prácu, skracuje sa doba vyšetrenia, na druhej strane môže na základe všetkých informácií pristupovať k pacientom komplexne a určite čo najpresnejšie. Ďalšou jedinečnou funkcionalitou Syngo Carbon je, že dokáže bez problémov integrovať nové funkcie a aplikácie.

 

Diagnostické, ale aj laboratórne prístroje Siemens Healthineers disponujú najmodernejšími technológiami aj na báze umelej inteligencie.

 

Softvér Syngo Carbon v Nemocnici Bor je príkladom, ako by mala vyzerať digitalizácia zdravotníctva v praxi. Prečo je pokrok v tejto oblasti tak nevyhnutný pre slovenské zdravotníctvo?

Nielen na Slovensku, ale prakticky všade vo svete stoja nemocnice a zdravotnícke zariadenia pred závažnými výzvami: ako riešenie problémov lekárov – špecialistov a celkovo zdravotníckeho personálu, starnutie populácie, a tým pádom viac pacientov, narastajúci počet pacientov s civilizačnými ochoreniami, ale tiež ako nedostatok nedostatku chod pracovísk vrátane finančných nákladov. Tieto výzvy rieši do veľkej miery práve digitalizácia a umelá inteligencia. Procesy v zdravotníckych zariadeniach sa posúvajú na vyššiu úroveň. Technologické inovácie reálne prinášajú efektívnemu chodu a servisu medicínskych prístrojov a riadiacich softvérov. Siemens Healthineers poskytuje poskytovanie servisných služieb a podporu prakticky 24 hodín denne, pričom mnohé úpravy alebo opravy dokážeme zabezpečiť aj na diaľku.

V Siemens Healthineers vnímame našu prácu v oblasti zdravotníctva ako poslanie a z tohto dôvodu vyvíjame technológie, ktoré zjednodušujú manažment nemocníc bez ohľadu na to, od akého výrobcu má dané pracovisko diagnostické prístroje. Náš slovenský vývojový tím vlani sfinalizoval verziu produktu Remote Scanning – syngo Virtual Cockpit, ktorá umožňuje komplexné prepojenie prístrojov v zdravotníckych zariadeniach a sieťach. V Siemens Healthineers Slovensko sa snažíme aktívne formovať digitálnu transformáciu zdravotníctva a to nielen na Slovensku, ale v celom svete.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
15. apríl 2024 00:02