StoryEditor

Inovatívne technológie sú veľkým prínosom pre modernú diagnostiku

10.04.2024, 00:00

Včasné odhalenie závažného ochorenia je najdôležitejším faktorom pre nastavenie efektívnej liečby a zvýšenie šance pacienta na úplné vyliečenie.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Siemens Healthineers.

Vďaka novým inováciám v oblasti zobrazovacej diagnostiky sú pacientom k dispozícii efektívne a aj menej invazívne vyšetrenia s veľmi detailným zobrazením, ktoré je kľúčové pre precíznu diagnostiku a následnú liečbu.

Prvenstvo v oblasti vývoja a výroby zobrazovacej technológie patrí už niekoľko desaťročí spoločnosti Siemens Healthineers, ktorá má aj na Slovensku historické korene už viac ako 120 rokov. Za toto obdobie aktívne prispievala k modernizácii, transformácii, ako aj k uvádzaniu inovatívnych diagnostických zobrazovacích zariadení do slovenského zdravotníctva.

image
Siemens Healthineers, Syngo Carbon

Technologické inovácie pre kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť

Najnovším prínosom spoločnosti je zavedenie viacerých inovatívnych a veľmi špecializovaných zariadení do prevádzky. Spojenie šetrnej diagnostiky voči pacientom detailné zobrazovanie, rýchlejšie a kratšie vyšetrenia akcelerujú neustále zavádzanie inovácií aj v podobe využívania umelej inteligencie. Významný progres možno pozorovať najmä pri výbere liečebnej stratégie s najoptimálnejším pomerom benefitov a rizík. Do úvahy sa berie niekoľko modelov, ktoré predikujú, ako sa ochorenie bude u pacienta vyvíjať alebo aký vplyv bude mať na jeho organizmus. Okrem toho, umelá inteligencia dokáže zlepšiť rekonštrukciu obrazov, vďaka čomu výrazne kompenzuje nedostatky zobrazenia, tzv. artefakty, ktoré vznikajú napríklad v dôsledku pohybov pri dýchaní. Do po­predia sa dostávajú aj aspekty prevádzky medicínskych zariadení s ohľadom na životné prostredie, akými sú spotreba elektrickej energie, hélia alebo zníženie cieľových objemov pre ožarovanie.

Najmodernejšia nemocnica na Slovensku, Nemocnica Bory, ponúka pacientom aj inovatívne Centrum intervenčnej neurorádiológie a endovaskulárnej liečby, známe aj pod skratkou CINRE. Ako jedno z prvých pracovísk v strednej Európe pracuje s unikátnym angiografickým prístrojom ARTIS icono, ktorý využíva umelú inteligenciu na stanovenie pracovných postupov pri terapeutických výkonoch, predovšetkým kardiointervenciách, teda operáciách na srdci a jeho tepnách.

Novinkou spoločnosti Siemens Healthineers pri CT zobrazovaní je napríklad aj špeciálny STELLAR detektor.

 

„Medzi jeho výhody patrí aj jeho výnimočný výkon a univerzálnosť. Prispieva k rýchlemu a spoľahlivému určeniu diagnózy a rozhodnutiu o následnom ošetrení a liečbe. Navyše odzrkadľuje aj snahu našich špičkových odborníkov transformovať zdravotnú starostlivosť na Slovensku a zavádzať svetové inovácie do každodennej praxe,“ hovorí Vladimír Šolík, výkonný riaditeľ Siemens Healthineers na Slovensku.

Novinkou spoločnosti Siemens Healthineers pri CT zobrazovaní je napríklad aj špeciálny STELLAR detektor, ktorý je plne integrovaný do elektronickej dosky zariadenia. Umožňuje elimináciu akýchkoľvek nežiaducich a rušivých vplyvov z okolia. Vďaka tejto technológii spotrebuje CT prístroj na svoju prevádzku približne až o 70 % menej energie ako konvenčné detektory. Napriek menšej spotrebe žiarenia, ktoré preniká do tkanív pacienta, sa však zvyšuje kvalita obrazu a presnosť výsledkov. Inak povedané, pacienti sú vystavení menším dávkam žiarenia počas vyšetrenia, avšak kvalita výsledkov zobrazenia je veľmi precízna, čo prispieva k presnejšiemu určeniu dia­gnóz a skoršiemu odhaleniu ochorenia.

Inteligentný algoritmus

Zobrazovacia diagnostika v podobe RTG je využívaná viac ako 120 rokov a v prípade MR a CT viac ako 50 rokov. Technologické inovácie mali spoločného menovateľa s cieľom dosiahnuť detailné zobrazovanie s ohľadom na pacienta, ako aj efektivitu procesu vyšetrenia. Vývoj a návrh nových inovácií jednotlivých zobrazovacích prístrojov zohľadňuje aj aktuálne trendy, ktorými sú v poslednej dobe najmä nedostatok personálu či starnutie populácie.

Na Slovensku bolo v roku 2004 vykonaných okolo 40 CT vyšetrení na 1 000 obyvateľov a tento počet sa v priebehu 10 rokov strojnásobil. Podľa novších štatistík z rokov 2015 – 2020 a z dostupných dát jednotlivých poisťovní je zrejmé, že aplikácia počítačovej tomografie (CT) má v oblasti zobrazovacej diagnostiky jednoznačne stúpajúcu tendenciu. Podľa údajov OECD sa celosvetovo využíva približne 30 CT prístrojov na 1 milión obyvateľov, čo v priebehu posledných 10 rokov predstavuje nárast o viac ako 43 %.

Diagnostika prostredníctvom CT prístrojov stúpa aj na Slovensku, kde sa ich v roku 2015 využívalo 90, no v roku 2020 bolo zaradených do prevádzky už 147 CT prí­strojov, čo predstavuje nárast o viac ako 63 %. V praxi sa teda na Slovensku v roku 2020 vykonalo 605 531 CT vyšetrení, čo predstavuje nárast o takmer 20 % za posledných 5 rokov. Vyšetrenia vykonávané počítačovou tomografiou prispievajú aj k skoršiemu odhaleniu ochorení v ich počiatočnom štádiu.

Preto spoločnosť Siemens Healthineers vyvíja aj softvéry pre zvýšenie efektivity pracovných procesov, akým je aj MyExam Companion, ktorý pracuje na princípe niekoľkých automatizovaných krokov. Využíva inteligentný algoritmus, na základe ktorého pracuje bezpečnejšie, rýchlejšie a, samozrejme- efektívnejšie. Prostredníctvom série procesov dokáže efektívne a konzistentne optimalizovať rôzne parametre, a to jednotlivo, pre každého pacienta. Využíva len minimálne dávky žiarenia, ktoré však stačia na presnú dia­gnostiku. Navyše disponuje aj schopnosťou dlhodobej archivácie nameraných výsledkov, čo je využiteľné nielen pre lekárov, ale aj samotných pacientov.

image
Siemens Healthineers, syngo.via

Ešte pokročilejší filter lúčov

Trojicu najvýznamnejších inovatívnych zobrazovacích CT technológií spoločnosti Siemens Healthineers uzatvára tzv. Tin filter. Ide o využívanie cínových filtrov, ktorých funkcia je nepopierateľne efektívna a rovnako aj menej invazívna ako pri predošlých dvoch technologických inováciách. Typ filtra je významný najmä pre schopnosť odstránenia röntgenových lúčov s nízkou energiou. Tie sú pre diagnostiku v podstate „nepotrebné“, pretože neprispievajú k tvorbe zobrazovaných výsledkov, naopak, len zvyšujú röntgenovú dávku žiarenia pre pacienta. Dávka žiarenia prenikajúca do tkanív je pri vyšetreniach so zariadeniami vybavenými Tin filtrom znížená, avšak dostatočná pre získanie relevantných výsledkov potrebných k stanoveniu precíznej diagnózy a liečby.

Nové možnosti v onkológii

Onkologické ochorenia sú, žiaľ, známe aj tým, že o sebe často nedávajú vedieť a pacienti si ich symptómy uvedomia v pokročilom štádiu. Práve preto je zobrazovacia diagnostika nepochybne najdôležitejším faktorom pre prevenciu, ale aj liečbu onkologických ochorení. Mikroskopické nádorové ložiská je možné detegovať len špeciálnymi zobrazovacími prístrojmi s vysokou senzitivitou a presnosťou. Špičkové prístroje Siemens Healthineers pre onkologickú diagnostiku a terapiu využíva aj Nemocnica Bory, ktorú navštevujú pacienti z celého Slovenska.

V januári 2024 otvorila Nemocnica Bory moderné pracovisko nukleárnej medicíny vybavené unikátnymi zariadeniami Siemens Healthineers SPECT/CT Symbia Intevo a PET/CT Biograph Vision.

SPECT/CT Symbia Intevo 6 umožňuje presnejšiu diagnostiku vďaka hybridnej kombinácií dvoch typov vyšetrení. Poskytuje informácie nielen o funkčnom stave skúmaných tkanív, ale zároveň aj presnejšiu anatomickú lokalizáciu funkčného problému. Používa sa napríklad pri ochorení lymfatických uzlín, pľúc alebo obličiek.

PET/CT Biograph Vision 450 je prístroj pre pozitrónovú emisnú tomografiu, ktorý má nezastupiteľné miesto v onkologickej diagnostike. Možnosť kombinácie metabolického a morfologického obrazu počas jedného vyšetrenia zvyšuje senzitivitu a špecificitu oboch metód a významne prispieva k časovej úspore a urýchleniu dia­gnosticko-terapeutického procesu.

„Medicínska zobrazovacia diagnostika založená na počítačovej tomografii ponúka benefity nielen pacientom, ale aj lekárom. Poskytuje oveľa širšie možnosti diagnostiky onkologických ochorení. Vzhľadom na negatívny trend v oblasti nárastu počtu onkologických ochorení na Slovensku je zachytenie ochorenia v ranom štádiu prvým faktorom v náročnom boji s časom o zdravie pacienta. Jedinečné inovácie a riešenia našej spoločnosti majú ambíciu byť na dosah pre každého a všade, navyše aj s ohľadom na udržateľnosť. Spolupráca s najmodernejšou nemocnicou na Slovensku - Nemocnicou BORY, je príkladom naplnenia našich vízií a hodnôt,” uzatvára Vladimír Šolík, výkonný riaditeľ Siemens Healthineers Slovensko.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
10. apríl 2024 09:01