StoryEditor

Sedíte celé hodiny za počítačom? Dbajte na ochranu zraku pred modrým svetlom

10.10.2023, 00:00

V dnešnej dobe moderných digitálnych technológií sme vystavení modrému svetlu viac než kedykoľvek predtým. Počítače, smartfóny, televízie a iné zariadenia sú súčasťou našej každodennej reality. Na prvý pohľad neškodné a voľným okom neviditeľné modré svetlo však môže mať na náš zrak škodlivé účinky, takže je potrebné sa pred ním dobre chrániť.

Prečo je ochrana očí pred modrým svetlom dôležitá a ako si v tomto smere pomôcť?

Čo je modré svetlo?

Modré svetlo je časťou viditeľného svetelného spektra, ktoré má krátke vlnové dĺžky a vysokú energiu. Je prirodzenou súčasťou slnečného svetla, pomáha nám regulovať bio rytmus, zlepšuje náladu a koncentráciu.

Avšak dlhodobé vystavovanie sa umelému modrému svetlu z digitálnych zariadení môže mať negatívny vplyv na naše oči aj celkové zdravie. Preto sú okuliare proti modrému svetlu celkom bežným, nielen módnym, doplnkom.

Dlhodobé sledovanie obrazoviek počítačov alebo mobilov môže spôsobiť únavu očí, pocit suchých očí, pálenie a podráždenie. Modré svetlo ale nie je škodlivé iba pre náš zrak. Potláča produkciu hormónu melatonínu, ktorý reguluje spánok. To môže byť jeden z dôvodov, prečo majú ľudia problém so zaspávaním alebo s kvalitou spánku. S nedostatkom spánku sú potom spojené ďalšie veľké ťažkosti.

Ako chrániť oči pred modrým svetlom?

Existuje viacero spôsobov, ako chrániť svoj zrak. Špeciálne okuliare so šošovkami s filtrami môžu výrazne znížiť množstvo modrého svetla, ktoré zasahuje váš zrak. Tieto okuliare sú dostupné s rôznymi stupňami účinnosti a je vhodné ich používať pri práci na počítači, ale aj pri sledovaní televízie či tabletu.

Chrániť zrak ale do určitej miery pomáhajú aj samotné zariadenia. Mnoho smartfónov aj počítačov je možné nastaviť do nočného režimu, čím sa redukuje vyžarovanie modrého svetla. Tento režim môžete aktivovať, aby sa vaše oči menej namáhali pri používaní týchto zariadení v noci, resp. v tme.

Okrem toho sa odporúča robiť si od sledovania obrazoviek pravidelné prestávky. Každých 20 – 30 minút by ste sa mali pozrieť na niečo vzdialené a sústrediť sa na iné aktivity, aby ste zmiernili namáhanie očí. Stačí aj krátka pauza.

Čo zvážiť pri kúpe okuliarov proti modrému svetlu?

Pred nákupom je dôležité zvážiť niekoľko faktorov, aby bolo ich nosenie efektívne a pohodlné. Najdôležitejšie je, aby mali špeciálny filter. Ten je schopný blokovať väčšinu tohto pomerne škodlivého žiarenia. Okuliare by mali byť tiež testované a disponovať potvrdením o účinnosti redukcie modrého svetla.

Pozor treba dávať aj na príliš tmavé sklá, aby bol pri sledovaní obrazovky zachovaný  dostatočný kontrast. Transparentné šošovky s filtračným účinkom sú ideálnou voľbou. Dbať by ste mali aj na kvalitné materiály rámu aj šošoviek. Lepšie materiály môžu tiež zabezpečiť odolnosť voči škrabancom a poškodeniu.

image
wachiwit - stock.adobe.com

Okuliare proti modrému svetlu môžu byť buď dioptrické, alebo bez dioptrií. Chrániť svoj zrak tak môžu tí, ktorí nosia dioptrické okuliare, ale aj tí, ktorí majú zrak v poriadku.

Do úvahy treba brať aj pohodlie a ergonómiu, budete ich predsa nosiť aj niekoľko hodín denne. Dostupné sú stovky rôznych okuliarov, takže sa určite nájde aspoň jeden model, ktorý vám bude sedieť ergonomicky aj dizajnovo.

Okuliare sa dajú navyše kúpiť v rôznych cenových kategóriách. Zvážte, koľko do nich chcete investovať, a ako a kde ich využívať. Pomer ceny a kvality môže byť priaznivý aj pri dostupnejších modeloch.

Nakoniec nezabudnite, že okuliare proti modrému svetlu by mali byť súčasťou celkovej ochrany zraku. Pravidelné prestávky a správne pracovné návyky tiež zohrávajú dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravia vašich očí!

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
04. máj 2024 15:23